Kada policija čisti, nema nereda

0

U sklopu provođenja II. komponente projekta „Zdrav za 5“, koja se odnosi na provođenje raznih izvannastavnih aktivnosti na temu „Čist okoliš, zdrava budućnost“, Policijska uprava ličko-senjska obilježila je „Dan planeta Zemlje“. Aktivnosti se prije svega provode kako bi učenici osnovnih škola usvajali znanja o potrebi zaštite okoliša i prirode kroz vlastiti angažman, sudjelovali u akcijama čišćenja javnih površina, sadnjom mediteranskog bilja i na taj način ostvarili siguran i zdrav okoliš te kvalitetno odrastanje. Tim povodom na području Policijske uprave ličko-senjske održano je niz aktivnosti:

-Policijski službenici Policijske postaje Senj u suradnji sa učenicima osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, Područne škole „Vjencislav Novak“ u Svetom Jurju, djelatnicima Turističke zajednice grada Senja i djelatnicima Komunalca, su 21. travnja u vremenu od 10 do 12 sati uređivali školski vrt područne škole u Svetom Jurju, sadili mediteransko bilje, a potom su ispred škole prezentirali izrađene plakate o zaštiti okoliša, recikliranju, kompostiranju, te o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama u Hrvatskoj. Tijekom akcije uređivanja učenicima se ukazalo na važnost podizanja razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja i okoliša.

-Na području Policijske postaje Otočac održana je 22. travnja akcija „Zelena čistka – jedan dan za čist okoliš“, kojoj je cilj uključiti što veći broj građana u organizirano, volontersko čišćenje nepravilno odbačenog otpada, kao i podizanje svijesti pojedinaca i organizacija prema otpadu, okolišu i prirodi. U akciji su sudjelovali učenici i nastavnici Osnovne škole Zrinskih i Frankopana iz Otočca, Srednje škole Otočac, djelatnici JP Gacka d.o.o., pripadnici DVD Otočac, građani i kontakt policajci Policijske postaje Otočac. Akcijom je obuhvaćeno uređenje i čišćenje Sportskog centra Otočac, područje uz rijeku Gacku, dječje igralište u ulici Bartola Kašića, te glavni gradski park i izletišta Fortica i Humac.

-Na području Policijske postaje Donji Lapac u organizaciji Vijeća za prevenciju u suradnji s djelatnicima i učenicima Osnovne škole DonjiLapac, u vremenu od 9 do 15 sati provedena jeakcija čišćenja i uređenja okoliša duž državne ceste broj 218/I od pravca graničnog prijelaza „Užljebić“ pa sve do samog mjesta DonjiLapac.

-Policijska postaja Karlobag u suradnji s učenicima Osnovne škole Karlobag provela je eko radionicu pod nazivom „Čist okoliš, zdrava budućnost“, akciju čišćenja i uređivanja školskog okoliša i Trga Šime Starčevića u sklopu kojeg se nalazi razrušena crkva sv. Karla Boromejskog, simbola mjesta Karlobag.

-Policijski službenici Policijske postaje Gospić u suradnji s Gradom Gospićem, Komunalcem Gospić, te zajedno sa učenicima osnovne škole „Lički Osik“ i članovima Ličke ekološke akcije-LEA, u subotu, 23. travnja u vremenu od 9 do 14 sati provela je ekološku akciju „Zelena čistka“ u cilju rješavanja odlaganja otpada na lokalnoj i globalnoj razini čišćenjem naselja Lički Osik.

P. U./L. O.