Karlobag unapređuje socijalnu skrb: Veće stipendije i pomoći za građane

0

Općina Karlobag usvojila je nove mjere u okviru Odluke o socijalnoj skrbi, podižući iznose i uvjete za socijalnu pomoć, kako bi se dodatno podržale ranjive skupine i poboljšala kvaliteta života građana.

Novom odlukom značajno su povećani pragovi dohotka za ostvarivanje prava na mjesečnu pomoć. Od 2024. godine, samci s mjesečnim prihodom do 400 eura, dvočlane obitelji do 500 eura, tročlane do 600 eura, a četveročlane obitelji do 750 eura, mogu ostvariti pravo na mjesečnu financijsku podršku. Ova promjena predstavlja značajan skok u odnosu na prethodne godine, što odražava općinsku namjeru da se prilagodi rastućim životnim troškovima.

Značajno su povećane i jednokratne novčane pomoći za rođenje djece. Tako od sada roditelji za prvo dijete mogu dobiti 1000 eura, za drugo 2000 eura, za treće 3000 eura, a za četvrto 4000 eura.

Što se tiče jednokratne novčane pomoći za dodjelu ogrjeva, ove godine su prilagođeni i iznosi koji ovise o visini mirovine. Umirovljenici s mirovinama do 300 eura imaju pravo na 120 eura, oni s mirovinama do 400 eura na 93 eura, dok oni s mirovinama do 600 eura mogu dobiti 67 eura.

Također, povećani su i iznosi za učeničke i studentske stipendije. Učenici sada mogu ostvariti 100 eura mjesečno, a studenti 150 eura, što je znatno više od ranijih 66,36 eura za učenike i 119,45 eura za studente.

Načelnik Općine Karlobag, Boris Smojver kazao je kako je ovo bilo jedno od predizbornih obećanja.

“Sukladno obećanom, već drugi put dižemo pragove i iznose za ostvarivanje socijalne potpore. Kroz ljeto ćemo donijeti demografske mjere koje će se prije svega manifestirati za izgradnju stambene zgrade za vlasnike obrta koji su deficitarni na području općine te jedne POS zgrade,” kazao je Smojver.

Ove mjere su dio šire strategije Općine Karlobag za jačanje socijalne skrbi i podršku građanima u neizvjesnim ekonomskim vremenima, te demonstriraju opredjeljenje lokalne uprave za izgradnju inkluzivnijeg i solidarnijeg društva.

L.O.