Kateheza odraslih u obitelji

0

U Brlogu, u blizini Otočca u Gackoj dolini,u nedjelju 15.svibnja 2011. ostvarila se zanimljiva inicijativa kateheze odraslih odnosno približavanja evanđeoske poruke ljudima tamo gdje svakodnevno žive.

Naime, mons. dr. Milan Šimunović (iz Rijeke), rodom iz susjednoga Kompolja, pomažući povremeno u ovim župama predložio je ljudima okupljanje u kući na obiteljskoj katehezi. Razlog tome jest ne samo što ova župa osim crkve nema nikakvog drugog prostora, nego da se okupljanje dogodi u ‘kućnoj Crkvi’. Prijavila se obitelj Šimunić u Brlogu pa se u nedjelju 15. svibnja okupilo oko 20-tak osoba, od mlađih do starijih.

Oglas

Bila je to biblijska večer, u kojoj se razgovaralo i molilo na temelju nedjeljnih biblijskih tekstova, o Isusu kao Dobrom pastiru, s ciljem da se ljudi što više sretnu sa srži evanđeoske poruke o tome kako treba pripaziti tko nam se nameće kao vođa odnosno lažni pastir. U interventima prisutni su podsjetili na razne glasove i utjecaje koji ulaze u naže živote i razaraju pojedince i obitelji. Jedini Isus može nas spasiti jer nam daje puni život. Za prisutne je to bilo neobično i vrlo zanimljivo iskustvo, jer se promišljalo iz konkretne, često krute, životne zbilje. Bila je to i podrška obiteljima u njihovu životnom snalaženju, s odlukom da se ovakav susret i molitva održi još jednom prije ljetnih praznika u nekoj drugoj obitelji. Pjesma i molitva izrazila je opredjeljenje za Krista uskrsloga jedinoga pastira.

Posebno se molilo za obitelji u povodu Nacionalnog susreta obitelji i dolaska pape Benedikta XVI. u našu domovinu. Prisutni su ujedno razgovarali o pripremama za skoru župnu proslavu Pohođenja Blažene Djevice Marije (redovito posljednje subote u mjesecu), kada će biti obilježen i Majčin dan na planu otočkoga dekanata, a koji će predvoditi generalni vikar i otočki župnik, inače upravitelj i ove, uz ostalih četiri župe, otkako je župnik vlč. Mile Rajković obolio u jeseni prošle godine.

( bib )