Kit kod Paga

0

Županijski centar 112 iz Zadra obavijestio je znanstvenu udrugu Plavi svijet da je prijepodne viđen kit sa zapadne strane paškog mosta u blizini uvale Vlašići na Pagu, koji je plivao oko 500 metara od obale.

Kako se navodi u priopćenju udruge Plavi svijet, kit je viđen jutros oko 10,30 sati, a udruga je nakon dojave kontaktirala opažatelje koji su oko 11,15 još promatrali kita koji se na površini pojavljivao svakih desetak minuta i plivao u smjeru mosta.

Oglas

Iako bez fotografija nije moguće sa sigurnošću utvrditi vrstu, udruga pretpostavlja kako se radi o velikom kitu – Balaenoptera physalus (Linnaeus, 1758), jedinoj vrsti koja trajno naseljava Sredozemno more. Veliki kit spada u skupinu kitova usana, hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim račićima koje procjeđuje kroz usi. Veliki kit je druga je po veličini životinja na svijetu, odmah iza plavetnog kita i rijetko se pojavljuje u Jadranu.

Ističe se da su veliki kitovi kao i svi ostali pripadnici skupine kitova (Cetacea) u Jadranskom moru zaštićeni te je zabranjeno njihovo uznemiravanje i proganjanje. Iako su veliki kitovi potpuno bezopasni, već i sama njihova veličina može predstavljati opasnost za ljude koji im se pokušaju previše približiti.

Iz udruge zato savjetuju da kitove treba promatrate sa sigurne udaljenosti, a u slučaju da se kit pojavi u nekoj uvali potrebno je osigurati da ga se ne proganja i ne približavaju im se motorna plovila, jer bi upravo strah i panika mogli uzrokovati njegovo nasukavanje, a kit će nakon nekog vremena sam pronaći siguran izlaz.

Udruga moli građane da pokušaju snimiti životinju ako ju vide te da zabilježite točnu lokaciju i vrijeme opažanja, promotre životinju – dužinu, obojanost, izgled glave i slično te da opažanja dojave na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email info(_at_)plavi-svijet.org, ili službi 112.