Klanac – Edukacija djece u području zaštite i spašavanja

1

KLANAC – Predavanjem u osnovnoj školi «dr. Ante Starčevića» u  Klancu i u Područnoj školi Pazarišta nastavljen je edukativni ciklus u kojemu djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić, u suradnji s PU Ličko-senjskom, Policijskom postajom Gospić, DVD Pazarište, ekipom hitne medicinske pomoći Gospić i HGSS Stanica Gospić prezentiraju nastavni sat na  temu„Edukacija djece u području zaštite i spašavanja“.  S obzirom na tehničko-tehnološki razvoj, vremenske i druge neprilike koje znatno povećavaju mogućnost da se djeca predškolskog i školskog uzrasta kao najosjetljiviji dio populacije, nađu u situaciji te su prinuđena pomoći sebi ili osobama oko sebe, edukacija djece u području zaštite i spašavanja sve više postaje obveza, ne samo sustava redovnog odgoja, nego i obveza drugih tijela državne uprave.
Na nastavnom satu učenike nižih razreda Osnovne škole  kontakt policajac PP Gospić Josip Barić  upoznao je djecu s brojem 192 i zadaćama policije u svakodnevnom radu. O značaju i ulozi vatrogastva i mjerama koje se provode u slučaju požara učenicima je govori zapovjednik DVD Pazarišta  Stjepan Rukavina. Djecu je upoznao  s postupanjem u slučaju požara u objektu i požara na otvorenom prostoru. On je također prezentirao vatrogasnu opremu  kojom se služe vatrogasci u radu.  Značenje i ulogu hitne medicinske pomoći te broja 94 učenicima je pojasnio djelatnik Doma zdravlja Gospić Ante Petković, koji je učenicima demonstrirao rad opreme koju koristi tim HMP.
O ulozi  i značenju broja 112, te načinima postupanja u slučaju poplave i potresa djeci su govorili načelnik ŽC112 Gospić Lavoslav Vukelić i pročelnik PUZS Gospić Joso Živković, koji je kao član tima Gorske službe spašavanja HGSS Stanica Gospić djecu educirao o načinu rada ove specifične službe. Zasebno se atraktivnim pokazao dio sata u kojemu su djeca razgledavala  opreu koju članovi GSS-a koriste u svojim akcijama spašavanja.  Predavači su ovom prigodom učenicima i njihovim učiteljima podijelili  edukativni materijal.

M. S.

Oglas