Klubu „Rux“ samo je nebo granica!

0

Powerlifting klub „Rux“ Gospić ponovno nas je zabljesnuo rekordima i sjajnim rezultatima. Na 4. po redu Državnom natjecanju održanom u Vukovaru PK „Rux“ izlazi sa 5 natjecatelja koji donose klubu nevjerojatnih 6 zlatnih medalja!!!
Najmlađi clan kluba Antonio Jelinić – Ćiban u kategoriji kadeta do 66 kg podigao je benchom 100 kg, što je novi državni rekord. Mario Jovanović u kategoriji do 74 kg juniora također postavlja novi državni rekord podigavši 146 kg bench. Hrvoje Rogić je opet briljirao i u kategoriji do 83 kg junior podigao 150 kg bench, dovoljno za zlatno odličje. Martina Brkić iz Bjelovara nova je članica „Ruxa“, a u kategoriji do 63 kg podigla je bench tehnikom 60 kg za što joj je pripalo prvo mjesto. Peta natjecateljica bila je Višnja Škverin, 49.-godišnja Ličanka iz Zagreba. A ona je po mnogo čemu priča za sebe.
Članica Ruxa Višnja Škevin redovno je provodila ljetne školske praznike u Lici. Power liftingom se bavi svega godinu dana. Na IV. Državnom prvenstvu u Powerliftingu i Bench pressu u Vukovaru je nastupila po prvi puta. U čučnju je podigla 57,5 kg, u bench pressu 52,5 kg, a u mrtvom dizanju impozantnih 105 kg, te je total 215 kg. Time je postala prva žena u Hrvatskoj koja je nastupila u toj kategoriji i postavila je vrijednosti hrvatskog rekorda. Prema IPF pravilima je ostvarila standard u bench pressu koji je upravo 52,5 kg, te u mrtvom dizanju koji je 105 kg. Sljedeće je godine Višnja Master II kategorija te se očekuje postavljanje novih rekorda.
I za kraj valja napomenuti kako Višnja u Vukovaru nije prvi puta. Od rane se dobi bavi sportom, a 2005. godine je bila 1prva Hrvatica koja je pretrčala etapni Memorijalni Ultramaraton Zagreb- Vukovar (Ovčara) – Putovima dragovoljaca domovinskog rata Zagreb, duljine 344 km, a koji se trči 5. dana tj. u 5 etapa. Nakon toga trčala je taj ultramaraton još 3 puta i svaki puta je uspješno završila.
Osim toga Višnja se bavi triatlonom te j prva hrvatska Iron Lady. Godine 2004. je u Klagenfurtu po prvi puta odradila distancu od 3,8 km plivanja, 180 km bicikla i 42,195 km trčanja, na koju ju je nagovorio suprug Darko Škevin – i sam Ironman. Na powerlifing ju je nagovorio sin Bruno koji je u međuvremenu jedan od osnivača vlastitog kluba „Gumeni medvjedići“, te je vrlo uspješan junior. Ova obitelj, ličke gore list, ima i još jednu uspješnu sportašicu prve kategorije: triatlonku Sonju, Višnjinu kćer koja je ove godine kao jedina Hrvatica triatlonka nastupila na I. Europskim igrama u Bakuu.
„Rux“ čekaju novi izazovi. Prvi veći dolazi već koncem ožujka naredne godine kada lički snagatori i snagatorice putuju u Trogir. Tamo će u najjačoj konkurenciji nastupiti na Međunarodnom prvenstvu. Do tada ćemo o njima još pisati, a za sada im samo poželimo sreću. Snaga im ionako ne nedostaje.

L. O.