Knjiga za prošlost, sadašnjost i budućnost

0

Vladimir Šeks ubraja se u političku elitu Hrvatske i svakako je jedan od najdugovječnijih aktivnih suradnika dr. Franje Tuđmana. Autor je knjige „ 1991.-Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“, štiva kojega su odmah po izlasku iz tiska mnogi uvrstili u literaturu koja sa svojim povijesno-političkom porukom i opisanim radnjama dokazuje kako je jedno od temelja moderne hrvatske države. Vladimir Šeks je jedan od tvoraca hrvatskog Ustava, obnašao je mnoge visoke i odgovorne dužnosti i u sedam mandata je bio saborski zastupnik
Knjiga je sinoć predstavljena gospićkoj publici u dvorani POU „dr. Ante Starčević“. Govoreći o knjizi dr. Darko Milinović, saborski zastupnik i prvi čovjek HDZ-a ličko-senjske županije nije se dvoumio svrstati ovu knjigu u red povijesno-političkih štiva koje trasiraju život Hrvatske. Njegov je nastup bio snažno obojen političkom i ljudskom stranom priče o ovim dvjema knjigama i njihovom autoru.
-Ovo je knjiga za prošlost, sadašnjost i budućnost, upravo kao i njezin autor. Kada pomislite da je Vladimir Šeks nestao s političke i društvene scene, on se ponovno pojavi aktivniji nego li ikada prije. Govorit ću o Vladimiru Šeksu, mojem prijatelju. Odavno smo prešli na „ti“ , iako mi je to bilo teško jer sam ga oduvijek posebno poštovao i cijenio. Kada želim iskreno govoriti o Vladi, onda se moram prisjetiti i trenutaka kada se s njim nisam slagao u svemu. Kako sam politički dozrijevao i kako je vrijeme prolazilo, uviđao sam koliko je on postojan, promišljen i u mnogo čemu ispred svoga vremena. Takva su razmišljanja sažeta i u ovim knjigama, knjigama koje podižu adrenalin čitatelju kao da je riječ o popularnim štivima, bestselerima. Ove knjige i jesu bestseleri, a moj prijatelj Vlado je kao ona metafora kako je on „Šeks na dodanu vrijednost“, nešto što uvijek vrijedi i vraća nam se. Ove su knjige posebne po tome jer sadrže toliko istine, toliko podataka i političkih promišljanja u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti i stvaranja hrvatske države, rekao je dr. Milinović čiji je emotivni nastup podigao na noge samoga autora i izmamio nalet emocija svih nazočnih. O povijesnim dosezima ovih knjiga govorili su ugledni povjesničari prof. dr. sc Josip Jurčević i prof. Dinko Čutura. Prema njihovim tvrdnjama, ova svjedočanstva autora dragocjena su u povijesnom i političkom smislu i svakako bi se trebala naći u kurikularnoj reformi hrvatskog školstva. Vladimir Šeks je govorio posljednji, ističući neke dijelove svoje prebogate povijesti.
-Od smrti našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana ne prestaju podmetanja kovača lažne istine. To nam se gotovo svakodnevno događa putem medija, lažnih dušebrižnika Hrvatske, sa političkih govornica. Zato vjerujem da su ove moje knjige, kao i treća koju pišem, dovoljno jake da istisnu sve te laži. Da nam se ne dogodi po onoj Gebellsovoj doktrini po kojoj 99 puta izrečena laž, po stoti put postaje „istina“. U ovim knjigama se isprepleću prošlost, sadašnjost i budućnost. Igre svijetla i tame. Hvala svima koji ste večeras došli. Hvala mome dragom Dadi, županu Koliću, gradonačelniku Krmpotiću, biskupima…, zaključio je Vladimir Šeks kojega je pozdravila odlično popunjena dvorana učilišta, posebice kada je prepričavao neke zgode iz robijaških dana, kao i teške trenutke boravka u Beogradu 1990. godine kada je hrvatsko izaslanstvo želio eliminirati ondašnji vrh tzv. JNA.

Govoreći o nekim sjećanjima iz svoje političke prošlosti V. Šeks se osvrnuo na svoju robiju u zatvoru Stara Gradiška.
-Slavio se 25. svibnja,rođendan našega „voljenoga vođe i najvećeg sina naših naroda maršala Tita“. Načelnik zatvora je stao pred nas i rekao nam da toga dana, zbog velikog veselja, nećemo raditi i da ćemo dobiti malo bolji ručak. Ja sam se obratio uznicima:
-Predlažem da današnju plaću izdvojimo i sagradimo spomenik našem maršalu. Da ga uvijek gledamo, jer da nije bilo njega, niti mi danas ne bismo bili ovdje“!

L. O.