Kod Gračaca novi vjetroparkovi

0

Sve je više investitora zainteresiranih za vjetroelektrane. Prijavljeno je čak 200-tinjak projekata budućih vjetroparkova, a za iskorištavanje naše bure i juga zainteresirani su – uz Hrvate – i Nijemci, Španjolci, Danci.

Od početka godine nedaleko od Gračaca od vjetra se proizvodi struja. Četiri vjetroagregata proizvedu koliko je potrebno za opskrbu 8000 kućanstava. Do kraja godine u zadarskom zaleđu, nedaleko od Benkovca, niknut će još dva vjetroparka. Prema procjenama, proizvodit će struje dovoljno za 30.000 kućanstava.

Uz uštedu energije i manje CO2, na vjetru će svi zaraditi: investitor računa da će mu na kraju godine u džepu ostati oko 15 milijuna eura, a lokalne zajednice uprihodit će pola milijuna eura. Iako svi imaju koristi, od ideje do početka izgradnje neki su investitori čekali čak osam godina.

U Hrvatskoj je sedam vjetroelektrana. Grade se punom parom pa ćemo do kraja godine od vjetra dobivati dvostruko više energije nego dosad. Do 2020. trebali bismo trošiti 20% energije dobivene iz obnovljivih izvora. Tako smo obećali Europi.