Komemoracija – 19 godina od masakra u Širokoj Kuli

0

ŠIROKA KULA – Prošlo je 19 godina od kada su Šešeljevi četnici i tzv. Martićeva milicija započeli masakr nad nedužnim civilima na širem području ovoga mjesta. Komemoracija za 40 ubijenih mještana i ove je godine kod spomen-obilježja u središtu Široke Kule okupila članove obitelji, brojnu rodbinu i prijatelje žrtava. Čitana su imena ubijenih, a okupljene se naročito dojmilo kada je pročitano ime učenice Verice Nikšić (13) koja je u smrt pošla zajedno s majkom Mandicom. Devetnaest godina nakon toga strašnog masakra obitelji tragaju za još jedanaest posmrtnih ostataka. U ime premijerke Jadranke Kosor vijenac za žrtve Široke Kule položio je Zoran Komar, državni tajnik Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti. U izaslanstvu Grada Gospića bili su zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan, dok su izaslanstvo Ličko-senjske županije predvodili predsjednik Županijske skupštine Petar Krmpotić i zamjenik župana prof. Ivica Mataija. Vijence su potom položili predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članovi obitelji ubijenih.

Najpotresniji trenutak ove komemoracije svakako je bilo čitanje sastava na temu «Stari običaji» koji je napisala Verica Nikšić, a koji je objavljen u časopisu «Modra lasta». Djevojčica je s puno ljubavi opisivala kako se u njezinoj obitelji slavi Božić, posljednji Božić koji je doživjela. Prigodni program na komemoraciji su izveli učitelji i učenici OŠ dr. Franjo Tuđman iz Ličkog Osika, a riječi molitve predvodio je mons. Mile Vukelić. Nakon komemoracije u crkvi sv. Mateja za sve ubijene služena je koncelebrirana sveta misa.

Poznata su imena većine egzekutora i naredbodavaca ovog bezumnog zločina, a pred Sud za ratne zločine u Beogradu stala su samo četiri optužena. Njih setereti za ubojstvo peteročlane obitelji Rakić: Mane, Lucije, Milorada, Dragana i Radmile Rakić.

M. S.