Komemoracija u sjećanje na Senjske žrtve

Na današnji dan obilježava se 86. godišnjica tragičnog događaja koji je zadesio skupinu mladih Gospićana, poznatog kao Senjske žrtve. Na ovaj dan 1937. godine, jugoslavenski žandari pod zapovjedništvom kapetana Koprivice izvršili su neosnovani napad na nenaoružane mladiće i djevojku u Senju.

Među ubijenima bili su Tome Nikšić, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Katica Tonković i Frane Jelača, dok su Jakov Milković i Pere Frković istog dana podlegli ranama. Njihova pogibija ostala je nekažnjena, a počinitelji i naredbodavci nikada nisu odgovarali za svoje zločine.

Nastavak ispod oglasa

U spomen na ovu tragičnu epizodu, danas je u gospićkom groblju Svete Marije Magdalene održana komemoracija. Na ovom događaju prisustvovali su ličko-senjski župan Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, koji su odali počast žrtvama kod zajedničke grobnice. Zamjenica gradonačelnika Gospića, Kristina Prša, položila je vijenac u ime Grada Gospića, dok su predstavnici brojnih gradskih poduzeća i udruga proisteklih iz Domovinskog rata zapalili svijeće.

Molitvu za žrtve predvodio je gospićki župnik o. Anto Knežević. Ovim su se dostojanstvenim činom prisjetili Senjskih žrtava i osudili nepravdu koja je počinjena prema njima.

L.O.