Komentar biskupa Bogovića oko spora u Istri

7

Evanđeoske norme

– Teško mi je reći kako bi se pitanje trebalo riješiti po pravnim normama. Crkva se treba i ovdje izdignuti iznad njih i tražiti rješenje po evanđeoskim normama, pogotovu kada se u slučaj aktivno uključuje i sam vrh Crkve. U ovom slučaju mislim da papa nije bio dovoljno upućen, odnosno da je bio pod jakim utjecajem s jedne strane.

Oglas

Mi u Crkvi nemamo pravo nametati državama da se izdižu iznad pravnih normi jer one po njima i funkcioniraju, ali Crkva treba pokazati da je u stanju prosuđivati po višim (evanđeoskim) normama – komentirao nam je cijeli slučaj mons.dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski.

– Budući da jedna strana (benediktinci) svoje pravo nastoji ostvariti po čisto pravnim normama, hrvatska država je dužna zaštititi svoje građane i svoj teritorij i ne smije dopustiti da se to rješava negdje drugdje bez njezina aktivnog sudjelovanja. Čini mi se da je do tako nepravednog rješenja došlo zbog neprimjerenog lobija talijanske (benediktinske) strane pred crkvenim i državnim nadleštvima. Mislim također da je potreban još određeniji i još odlučniji stav Hrvatske biskupske konferencije pred Vatikanom u smislu zaštite svoje biskupije i svoga biskupa – kaže biskup Bogović i dodaje da će mu biti “posebno žao, kao i svim vjernicima Hrvatima, ako se tim slučajem naruši ugled Svetog Oca među Hrvatima”.

– Nadam se da će on pronaći način kako spriječiti tu golemu štetu Crkvi i hrvatskim vjernicima – rekao nam je mons. Bogović, koji zajedno s ostalim biskupima i svećenicima Crkve u Hrvata strahuje od mogućnosti da bi taj “model” povrata imovine mogao biti katastrofalan za Hrvatsku prenosi Večernji list.

E.Č./D.P.