Krasno – Bogoslužje bdjenja uoči Velike Gospe

0

Mnoštvo vjernika hodočastilo je jučer pješice Gospi od Krasna,a veći dio je došao osobnim vozilima ili autobusima. Oko 19 sati na Krasnu je bilo oko tri tisuće vjernika – hodočasnika.

Pokorničko bogoslužje počelo je u 18,00 sati a predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar gospićko-senjske biskupije. Poslije pokorničkog bogoslužja bila je prigoda za ispovijed, a ispovijedalo je više svećenika .

Oglas

Križni put u 19,00 sati predvodili su včl.Nikola Turkalj, ekonom gospićko-senjske biskupije i vlč.mr.Marinko Miličević, kancelar biskupije, a aktivo sudjelovanje u čitanjima imali su vjernici iz Otočkog i Gospićkog dekanata .

Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ,djeca i muški svijet, svećenici, četiri djevojčice šestog razreda nosile su kip Majke Božje Krasnarske, te žene i ostali puk.

Misa bdijenja započela je u 20,00 sati a predvodio ju je vlč.dr.Richard Pavlić, župnik senjski u koncelebraciji s mons.mr.Tomislavom Šporčić, generalnim vikarom biskupije,vlč.Silvio Milin, senjskim dekanom i župnikom iz Sv.Jurja u suslavlju su bili i dr.Milan Špehar, vlč.Nikola Turkalj, don.Jure Ladišić, vlč. vlč.Ivica Miškulin, vlč.Mile Rajković,vlč. mr.Marinko Miličević i čuvar svetišta Majke Božje od Krasna vlč.Nikola Komušanac – župnik Krasnarski.

U svojoj propovjedi dr.Pavlić je rekao: upravo slušanje i čuvanje Božje riječi najveća je Marijina krijepost vrijedna usklika poštovanja i truda nasljedovanja.

Što večeras slavimo ? Misu djenja na Svetkovinu uznesenja žene Djevice Marije. Marija kao Majka Isusa Krista u planu Božjem brižljivo je odabrana i određena za jedinstvenu ulogu u povijesti spasenja. Mariju je Bog izabrao da bi se mogao spustiti do čovjeka po Isusu Kristu. Bog je izabrao Mariju da pomogne čovjeku koji se usprotivio Bogu. Na evanđeoske riječi „blažena utroba koja te nosila i prsi koja si sisao“ propovjednik je protumačio kako te riječi znače kao da je ta žena rekla ‘blažena tvoja majka’. Na te riječi Isus odgovara da su „još blaženiji oni koji slušaju i čuvaju“ riječ Božju, a propovjednik je naglasio kako je Marija slika Crkve koja nam daruje božanski život koji nikad ne prolazi. Ako se trudimo oko milosti, ako se trudimo biti u Marijinoj blizini i oko nje, imat ćemo život. Vlč.Richard je završio riječima „Neka nas u toj svijesti prati zagovor nebeske Majke, Gospe Krasnarske“.

Zbor Svetišta pod ravnanjem bogoslova Josipa Šimatović svojim pjevanjem uzveličao je ovo euharistijsko slavlje.

Euharistijsko klanjanje u 21 sat predvodio je mons.mr.Tomislav Šporčić, a pjevanje na čitavom molitvenom bdijenju s prisutnim pjevačima koordinirao je bogoslov Josip Šimatović.

( bib )