Krasno – Međunarodna godina planina

0

Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je svakako doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i dovelo do toga da se osnuju nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedine u savez koji se formira pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima.

Tom je prilikom 11. prosinca proglašen Međunarodnim danom planina, a ove se godine obilježava deveti put. Svake godine obilježavanje Dana planina koncentrira se na određenu temu, a dosadašnje teme bile su: mir (2004), turizam (2005), bioraznolikost (2006), promjena klime (2007), hrana (2008), upravljanje rizikom od katastrofa (2009), autohtono stanovništvo (2010).

Ove godine tema Dana planina je „Planine i šume“. Tema je odabrana s ciljem podizanja svijesti o važnosti planinskih šuma i s naglaskom na ulogu koju imaju u „Zelenoj ekonomiji“ svijeta. Zdrave planinske  šume od ključnog su značaja za ekološko zdravlje svijeta te su jedan od mehanizama prilagodbe klimatskim promjenama. One su zaštita velikog slivnog područja koji opskrbljuje pitkom vodom više od polovice svjetskog stanovništva, dom su brojnim životinjskim vrstama, osiguravaju hranu – kako za ljude tako i za životinje, važan su izvor gadivnog materijala, ali i ostalih proizvoda. Ipak, u mnogim dijelovima svijeta planinske šume su ugožene kao nikad prije, a osobito se nevjerovatnim stopama kreće pustošenje i krčenje planinskih tropskih šuma. Zaštita šuma i osiguranje dobrog upravljanja šumama važni su koraci prema održivom razvoji planina.

S bzirom na rastuću ugroženost šuma u svijetu Skupština UN-a proglasila je 2011. godinu Međunarodnom godinom šuma. Obilježavajući i Međunarodni dan planina ovom temom želi se postići još jače fokusiranje međunarodne pažnje na problem nestajanja šuma.

Kako bi doprinijeli shvaćanju važnosti planinskih područja i  šuma, Javna ustanova Nacionalni park „Sjeverni Velebit“ u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode „Lonjsko polje“ te lokalnom zajednicom  poziva sve zainteresirane u petak 09.12.2011. g., u 18:00 sati u dvorani Društvenog doma – Krasno na sljedeći program:

–           Prezentacija JU NP Sjeverni Velebit na temu „Šume za život čovjeka“,

–           Predstavljanja Parka prirode Lonjsko polje – nizinske polavne šume i „Tenina staza“  – poučna šumska staza

–           Kulturno – umjetnički program uz žensku klapu „Senjkinje“

–           Domaći zimski specijaliteti, te zabava do jutarnjih satu uz duo „Rubini“

Lo/PP