Križevo u Perušiću

0

Jučer, 14. rujna 2010. u župi sv. Križa u Perušiću bilo je veliko slavlje. Naime, ta župa je proslavila svog zaštitnika – Uzvišenje sv. Križa.Uz to župnik preč. Josip Mustač proslavio je zlatni svećenički jubilej – 50. godišnjicu svećeništva.  Za to je župa i izdala prigodni bilten kojeg je uredio župnik otočki i generalni vikar mons. Tomislav Šporčić.

Svečana misa počela je procesijom od župnog stana u kojoj su osim svećenika i gostiju iz Zadra sudjelovala učenici Osnovne škole u Perušiću uz pratnju ravnateljice gđe Snježane Milković te predstavnici Općinskih vlasti .

Misu je predvodio sam slavljenik preč. Mustač a propovijedao je mons. mr. Tomislav Šporčić. Na portalu župe Otočac www.zupa-otocac.hr donosimo cijelu propovijed.   Mons.Šporčić  je i animirao i samo bogoslužje. Koncelebriralo je 14 svećenika. Pjevanje je predvodio pjevački zbor župe Perušić.

Za ovu prigodnu biskup gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović imenovao je župnika J. Mustača začasnim kanonikom Senjskog Kaptola Sv. Marije. Dekret imenovanja pročitao je predstojnik Kaptola preč. Mile Čančar, župnik gospićki.

Na kraju mise slijedile su čestitke slavljeniku, a izrekli su ih preč. Mile Čančar, mons. Mile Pecić, predstavnik Općine Perušić, predstavnik Župnog pastoralnog vijeća, ravnateljica škole Snježana Milković, te predstavnice Pjevačkog zbora Marija Dasović i Kristina Štimac.

Župa Perušić darovala je Župniku novu misnicu, a župljanka Kaluđerovca darovala mu je dio misnog ruha – tzv. albu. Ručak za uzvanike bio je pod šatorom u dvorištu Župnog stana. Kod ručka izrečene su zanimljive zdravice uz šalu i radosni razgovor. Sve je završilo u vrlo lijepoj i ugodnoj atmosferi.

I.B.