Kuda idu ličke divlje svinje

0

BJELOPOLJE – Mediji su prošle jeseni na veliko pisali o pošasti što je ometala normalan život na području Krbavskog polja i u dijelovima Općine  Plitvička jezera. Tada su krda divljih svinja gotovo svake noći upadala u dvorište, uništavala poljoprivredne kulture, jedući otpalo voće. Od onda se promijenilo mnogo toga, ali na gore. Divlje su svinje postale sve nasrtljivije i zadnji pozivi u pomoć iz sela Bjelopolja pokazale su do sada rijetko viđeno ponašanje ovih životinja.
Obitelj Rade Došena (72) živi u samotnom zaseoku udaljenom od ceste oko 300 metara. Njegova supruga Nedjeljka (64) imala je u zadnjih nekoliko dana desetak bliskih susreta s krdom divljih svinja.

– Divlje svinje svake noći silaze u polja, ali su od prije desetak dana počeli dolaziti u dvorište u pol bijela dana. Našeg su psa tjerale i jednom ugrizle. Jedan nam je pas lani i nestao. Ja sam prije nekoliko dana vidjela krmaču i šest manjih praščića. Nije me se bojala, samo je puhala i roktala. U jednom je trenutku krenula na mene, ali sam ja zagalamila i ona se povukla, ali nije utekla, priča nam Nedjeljka Došen. Njezin suprug Rade pred jednim je 100-kilašem utekao u dvorište.

Oglas

– Sreli smo se na stazi pored kuće, pripovijeda Rade. Ta se svinja počela kretati prema meni pa sam ja uzmakao. Ne boje se nikoga i sada ruju pored naše kuće, jedva metar od zida.

Došeni su u pomoć zvali lovce iz LD «Bepo-promet» koncesionara Smiljana Reljića. No lukave su ih životinje nanjušile i svakoga puta kada su ih lovci čekali one se nisu pojavile. Čim bi lovci otišli sve se nastavljalo po starom. Došeni se boje za unuka Rajka i za svoju sigurnost. Kada počnu sazrijevati orasi, šljive i jabuke opet će im dvorište biti krcato divljim svinjama. Samo što za razliku od prošle godine, divlje svinje sada dolaze do kuće  po danu, ne mareći za pseći lavež i pokušaje ljudi da se nezvani gosti udalje.

M. S.