Kada poznato lice s televizijskih ekrana zakorači u učionicu, očekivanja su visoka. No ono što je chef Melkior Bašić jučer donio studentima Veleučilišta “Nikola Tesla” u Gospiću bilo je daleko više od očekivanog – iskrena strast prema kuhanju, iskustvo koje ne stane u udžbenike i rijetko viđena otvorenost prema dijeljenju znanja.
U sklopu kolegija Eno-gastro turizam, a u suradnji Turističke zajednice Grada Gospića i Veleučilišta, Bašić je održao predavanje koje se brzo pretvorilo u inspirativan dijalog sa studentima i poslodavcima iz ugostiteljskog sektora. Umjesto klasične prezentacije, učionica je postala mjesto razmjene ideja, pitanja i praktičnih savjeta – od konkretnih kulinarskih tehnika do izazova s kojima se susreću profesionalni kuhari u svakodnevnom radu.
Iskustvo stečeno na televiziji, ali i u ozbiljnim kuhinjama, studentima je približio na jednostavan i razumljiv način – bez idealiziranja, ali s puno poticaja. Atmosfera u dvorani bila je više slična radionici nego formalnom predavanju. Interes publike, osobito onih koji već rade u gastronomiji, bio je očit kroz niz pitanja i komentara koji su učinili susret živim i sadržajnim.
Nakon službenog dijela, druženje se nastavilo i u neformalnijem tonu. U opuštenom razgovoru uz domjenak, Bašić je i dalje bio dostupan za svaku znatiželjnu misao ili osobnu priču. I to je ono što je možda najviše odjeknulo – čovjek koji, unatoč statusu televizijske zvijezde, ostaje mentor i kolega onima koji tek ulaze u svijet kulinarstva.
Ovakvi susreti potvrđuju da gastronomija nije samo posao, nego živa kultura koja se najbolje prenosi izravnim kontaktom. Veleučilište u Gospiću ovim je događajem učinilo upravo to – spojilo znanje i praksu, struku i obrazovanje, iskustvo i ambiciju.
L.O.