Ličanin Božo Starčević izabran za trenera Švicarske!

0

Naš lički sportaš koji je u trenutku osvajanja europske bronce 2013. u Tbilisiju, Gruzija bio član Hrvačkog kluba Gospić, što je ujedno najveći uspjeh gospićkoga sporta u olimpijskome sportu u povijesti grada, uspio je napraviti „dual karijeru“ da istovremeno bude hrvač reprezentativac koji nastupa za Hrvatsku i trener švicarske hrvačke reprezentacije.

2013. Borba u kojoj je Božo osvojio medalju na EP protiv Njemačkog hrvača

Naime Božo Starčević bio je kapetan pobjedničke ekipe koja je po prvi puta donijela naslov ekipnog ligaškog prvaka Hrvatske u hrvanju baš u naš Gospić, grad koji je dao mnoge svjetski uspješne hrvače kao što je Josip Čorak 1972. srebreni na Olimpijskim igrama ispred Hrvačkog kluba Lika iz Zagreba.

2012. Pobjednička ekipa Hrvačkog kluba Gospić Stoje s lijeva: Matija Aščić, Miro Šarić, Marko Koščević, Anton Đok, Božo Starčević, Milan Radošević – glavni trener, Željko Brkljačić – pomoćni trener, Mijo Rimac. Kleče s lijeva: Ivan Karić, Nikola Starčević, Josip Vrkljan – Predsjednik, Mate Rukavina – delegat

Iako je do sada već dva puta bio na olimpijskim igrama, 5. mjesto Rio de Janeiro 2016. i 8. mjesto Tokyo 2021., za koje se pripremao oba puta upravo u Gospiću, ovo je jedan iskorak u njegovoj sportskoj karijeri pošto je jedan od rijetkih hrvatskih trenera uopće koji je službeno postao trener jedne strane reprezentacije.

2021. trenerski savjet hrvaču

Ovo mu nije prvi angažman kao trenera pošto je Božo zaposlen kao trener prve ekipe Metalca, od 2015. godine, kao trener profesionalac financiran od Sportskog saveza Grada Zagreba (nažalost u Gradu Gospiću svjedoci smo nasilnog i nelegalnog ukidanja trenerskih radnih mjesta od strane aktualne izvršne vlasti).

Za vrijeme obnašanja funkcije trenera u zagrebačkom Metalcu ponovio je uspjeh koji je ranije ostvario za Gospić osvojivši ligu ovaj puta sa zagrebačkim Metalcom 2021. godine.

2021. Metalac ekipni prvaci Hrvatske pod vodstvom Bože Starčevića

Iskustvo koje ima kao hrvač, ali i trener s vrhunskim rezultatima su mu bile kvalitetne reference zbog kojih je i prošao na natječaju kojem su prisustvovala mnoga poznata imena iz svijeta međunarodnih vrhunskih hrvačkih trenera, njih čak 12. Na koncu je izabran zajedno sa Nijemcem Oliverom Hasslerom za glavnog trenera Švicarskog tima.

Sljedeće godine ima u planu, ako ga treneri odaberu, nastupati za Hrvatsku na prvenstvu Europe koje se održava u Zagrebu i prvenstvu svijeta koje se održava u Beogradu što su mu najvjerojatnije zadnja natjecanja u karijeri kao hrvača u reprezentaciji.

2022. Bazične pripremu u Švicarskoj, trenerski duo koji vodi reprezentaciju do Olimpijskih igara 2024. u Parizu

U ulozi trenera odradio je bazične pripreme u Švicarskoj. Radi se o mikrociklusu gdje je naglasak bio na maksimalnoj snazi i treniranju aerobne baze. Trenutno je u Hrvatskoj, ali već 16. Siječnja putuje sa Švicarskom reprezentacijom u Nicu, Francuska na međunarodni Grand prix turnir.

Želimo puno sreće našem Boži da promovira hrvanje, Liku i Hrvatsku po svijetu ovoga puta i kao trener najvišeg ranga.

L.O.

PRVACI HRVATSKE GOSPIĆ – službeni prijem kod pokojnog gradonačelnika Kolića