Ličanin Božo Starčević sina predsjednika Milanovića, Marka, doveo do europske hrvačke bronce

0

Sin predsjednika Milanovića, 20-godišnji Marko Milanović, osvojio je brončanu medalju u hrvanju na Europskom prvenstvu u kategoriji do 130 kg. Milanović je član hrvačkog kluba Metalac iz Zagreba i 2021. godine proglašen je najboljim mladim kadetom prema izboru Hrvatskog hrvačkog saveza.

Njegov trener, Božo Starčević, proslavljeni olimpijac i europski medaljaš iz Like, vodi ga kroz uspjehe. Starčević je kapetan ekipe HK Gospić koja je 2012. osvojila prvenstvo Hrvatske, a također je i medaljaš s Europskog prvenstva 2013. godine.

Starčević, koji trenira u dvorani Tvornica šampiona na Zagrebačkom Velesajmu, ističe važnost kvalitetnog rada: “Ovo je potvrda kvalitete rada u našoj dvorani koju smo osmislili moj brat Nikola i ja 2015. godine. Provodimo bazične sportove poput hrvanja, dizanja utega i gimnastike. Naša dvorana se zove Tvornica šampiona s razlogom, iako je u početku to možda zvučalo bahato, rezultati opravdavaju to ime.”

Božo je izrazio i nezadovoljstvo zbog nedostatka podrške iz svog rodnog grada: “U Zagrebu nas doživljavaju kao Ličane, dok nas u Gospiću smatraju ‘purgerima’ i ‘dotepencima’. Naša inicijativa za izgradnju olimpijskog centra koji bi bio turistički rentabilan je nažalost odbijena. Nadam se da će novi gradonačelnik raditi na unapređenju sportske infrastrukture koja bi mogla značajno doprinijeti razvoju turizma i ekonomije u Lici.”

Starčević je apelirao na političare da djeluju u sinergiji kako bi se realizirali projekti koji bi omogućili djeci iz Like da treniraju s najboljima: “Volim Liku i imam ambiciju živjeti tamo i raditi na ozbiljnoj sportskoj priči, ali za to je potrebna infrastruktura. Sada je prilika za gradnju sportske infrastrukture uz kvalitetna financiranja iz europskih izvora.”

Na kraju, Božo je zaključio da je nužno raditi kontinuirano prema postavljenim ciljevima kako bi se postigli značajni rezultati i spriječilo iseljavanje iz Like.

“Postoji i izreka „Nikad nije kasno“, ali znate i sami da odraslog čovjeka bez prethodnih treninga u mladosti možete trenirati koliko hoćete, ali nikada se neće razviti u šampiona. Za gradnju sportske infrastrukture prilika je sad, kada ne postoji olimpijski centar, kada imamo kvalitetna financiranja iz europskih izvora kao Republika Hrvatska, i prilika je trenutno tu, ali nitko neće čekati nas da se dogovorimo. Nego će, kao i neki drugi najavljivani projekti, otići negdje drugdje, i drugi će se razviti, a Lika će ostati u kategoriji lijepa priroda i dobra hrana, ali tu nažalost, bez ulaganja, priča staje.” zaključio je Starčević.

L.O.