Lička janjetina konačno u Ličkoj kući na Plitvičkim jezerima!

0

Popularni restoran „Lička kuća“ u NP Plitvička jezera bit će sutra domaćin svečanosti i degustacije vezane uz zaštitu imena i kvalitete ovce ličke pramenke. Za ovo je svakako najzaslužnija Udruga uzgajivača ovaca Like čiji predsjednik dr. vet. med. Tomislav Rukavina ističe kako je ovaj brand trenutno zaštićen nacionalnom oznakom za kvalitetu, dok se za godinu dana očekuje zaštita kvalitete na razini EU.

-Izabrali smo promoviranje ovoga zaštićenog branda u Plitvičkim jezerima iz dva razloga. Prvi je taj što  na ovaj način želimo izvijestiti ljubitelje autohtone ličke janjetine da na hrvatsko tržište napokon izlazi lička pramenka sa svom popratnom dokumentacijom, podrijetlom i sl. Na ovaj će se način, karikirano rečeno, moći znati i pradjed toga janjeta! Drugi razlog sastanka u Ličkoj kući je taj što s Upravom parka želimo potpisati ugovore o distribuciji ličke janjetine, od sada proizvoda sa svim važećim certifikatima i potvrdama o podrijetlu. Ujedno ćemo se sastati i s brojnim ljudima koji su nam pomogli da u djelo provedemo ovu ideju i konačno zaštitimo ličku pramenku, zaključio je dr. vet. med. Tomislav Rukavina.

U restoranu „Lička kuća“ godinama se govorkalo kako se ne zna pravo podrijetlo janjetine koja se tamo pripravlja, a slično je bilo i s krumpirom. Dakle, riječ je o dva branda koji od ove godine imaju markice vezane uz geografsko podrijetlo, odnosno izvornost pasmine. Zakon o javnoj nabavi uvjetovao je da NP Plitvička jezera godinama nabavlja najjeftinije namirnice, počesto upitne kvalitete i podrijetla. Čini se da će ovome doći kraj barem kada su u pitanju popularni lički proizvodi: krumpiri janjetina. Prva karika u proizvodnom lancu ličke janjetine bit će klaonica Roberta Čačića iz Cesarice koja će imati licencu za distribuciju ove ličke delicije.

L.O.