Lika sa 151 km2 minski najzagađenija županija

0

U Otočcu je uz nazočnost gradonačelnika Maria Barkovića i zamjenika Hrvoja Ostovića, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Zdravka Modrušana, nadzornika HCR Marka Mesića te direktora tvrtke „Tornado“ predstavljen završetatak radova razminiranja područja uz cestu Otočac – Dabar – Lička Jasenica veličine 522.000 m2. Radovi su završeni u 55 radnih dana kojom prilikom je pronađeno 25 protutenkovskih mina, 10-tak tromblonskih i drugih granata te streljivo. Na području Ličko senjske županije do sada je u aktivnosti bilo 10 projekata od kojih je završeno sedam. Županija Ličko senjska najzagađenija je po minski sumnjivom području u Hrvatskoj jer ima zagađenu površinu od 151 km2, a slijedi ju Sisačko moslavačka županija sa 144 km2.

Po riječima ravnatelja HCR Zdravka Modrušana u Lici su trenutno otvorena tri radilišta tako da je Lika najveće radilište u Hrvatskoj po pitanju razminiranja. Dodao je da je do sada bio veliki broj stradavanja ljudi od zaostalih minsko eksplozivnih naprava (od 1991. godine do danas stradalo je 1929 osoba od kojih 502 smrtno) no ova 2011. godina je nakon 20 godina da nitko nije stradao.

Kako je Hrvatska potpisnica Ottawske konvencije gdje se obvezala da će do 2019. godine Hrvatska biti razminirana u potpunosti, iskrsnuli su problemi sa financiranjem, istaknuo je Modrušan, te dodao da unatoč činjenici da u Hrvatskoj ima 630 pirotehničara i tehničkog osoblja, da postoji 31 pirotehničarska firma te da je hrvatski sustav razminiranja najpoznatiji u svijetu kao najkvalitetniji, zbog recesije u kojoj je država, iz državnog proračuna smanjena su izdvajanja financijskih sredstava pa se sve više okrećemo Europskim predpristupnim fondovima i velikim donatorima.

Gradonačelnik Otočca Mario Barković istaknuo je da su zahvaljujući medijima uspjeli približiti građanima problem opasnosti od mina, što je uveliko pridonijelo očuvanju ljudskih života ali i nastavku normalnog života. Raduje podatak da je ovim poslovima razminiranja otvorena mogućnost stanovnicima Otočca da se vrate na svoje poljoprivredne površine kao i podatkom da je razminirano područje koje je uz prometnicu i uz Poslovnu zonu grada Otočca.

Direktor Tvrtke „ Tornado“ Dražen Novak kaže da je ovo područje iznimno zahtijevno za razminiravanje, poglavito zbog guste vegetacije i velikih strmina.
-„ Koristili smo stroj sa mlatilicom kao i frezu, dok smo na području Dabra radili sa strojem koji melje vegetaciju i koji ima veće gusjenice“- kazao je Novak.

Inače, stroj koji uništava mine košta 900.000 eura težak je 90 tona i samo za jedan sat rada potroši 70 litara nafte.

Dražen Prša