Ljetna Stipanja u Kompolju

5

Danas 21. kolovoza u Kompolju, župi Otočkog dekanata, svečano je proslavljen blagdan sv. Stjepana prvomučenika ili ljetna Stipanja, kako ju zovu u ovom kraju.

Danas je i službeno upravljanje župom preuzeo novi župnik Kompolja i Brloga don.Anđelko Kaćunko, popularni don.Blog i VIP svećenik ( Vrlo Interesantan Pop ). Misno slavlje predvodio je don.Anđelko Kaćunko u suslavlju s vlč.Milom Rajković bivšim župnikom Kompolja i Brloga a sada župnikom Švice.

U svojoj homiliji don.Anđelko je kazao: Braćo i sestre, u napasti smo u tim riječima, koje je napisao jedan vladar, jedan pastir, čuti poruku našim ili europskim političarima. Ali ja ih najprije primjenjujem na sebe, jer me Gospodin postavio ne za kralja Gacke doline, nego za pastira ove župe, a to znači za onoga tko će služiti svojoj braći tako da duhovno rastu u Kraljevstvu Božjem ovdje na zemlji.
No, braćo i sestre, te riječi Sv. Stjepana Kralja upućene su svima nama, tj. vama! Naime, po sakramentu sv. Krštenja Bog je svima nama povjerio ključeve svoga Kraljevstva. Dakle, dao nam je veliku odgovornost, jer bitno poslanje, glavna zadaća svakoga kršćanina je – svetost! A to traži veliku mudrost. Međutim, u ludosti ovoga vremena u kojemu mi živimo – najteže je biti kršćanin, jer sve oko nas odvraća nas od toga. Čitava kultura slobodnog vremena, tj. industrija zabave danas je usmjerena protiv Evanđelja, estrada ruši Deset zapovijedi, filmovi uništavaju naravni moral, a televizija to sve zajedno zakopava duboko – kao što su vojnici ondašnjega globalnog rimskog carstva mrtvoga Isusa stavili u zapečaćen grob misleći da su ga se riješili za vijeke vjekova! No on je uskrsnuo, i evo već 21 stoljeće svojim Evanđeljem oduševljava milijune diljem svijeta – posebno mlade ljude!
Isus Krist je oduševio i Stjepana Kralja koncem 10. stoljeća, jednako kao i stotine tisuća mladih koji se u Madridu druže s papom Benediktom, koji je također oduševljen Isusom Kristom. Zato papa mlade podsjeća, baš kao što je i Sv. Stjepan poučavao svoga sina, ali i nas danas ovdje, da je Isus Krist jedini Spasitelj, jer sam je rekao: Ja sam Put, Istina i Život!
Neka nam zagovor Sv. Stjepana Kralja pomogne u svakom trenutku svoga života znademo odgovoriti na pitanje tko je za nas Isus Krist. Odnosno, kako je rekao Sv. Petar – dati svakome obrazloženje nade koja je u nama.

Na kraju misnog slavlja pridružio se i mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik te bivši privremeni upravitelj župa Kompolje i Brlog.

Mons.Šporčić okupljenim vjernicima predstavio je don.Kaćunka, te kazao kako je izvršena primopredaja župe. Isti je govorio o dosadašnjim započetim akcijama i planovima uređenja župe.

Na kraju euharistijskog slavlja don.Kaćunko se zahvalio svim predhodnim župnicima, te biskupu mons.dr.Mili Bogoviću što mu je povjerio župu na upravljanje, djelatnicima medija koji su danas u velikom broju popratili prvu misu don.Kaćunka u Kompolju te kazao da nije ovo “red carpet ” i da nemamo crveni tepih ali da je Crkva ispunjena do posljednjeg mjesta i da ga to raduje.
Nisam se iskazao kao graditelj i obnovitelj župa, ali sam puno radio na duhovnoj obnovi u župama i to ću sa zadovoljstvom raditi i dalje, a uz pomoć župljana obnoviti ćemo i ovu župnu Crkvu – kazao je don.Anđelko.

Don.Kaćunko posebno se zahvalio mladima VIS Angelus iz župe Gospić koji su animirali današnje euharistijsko slavlje, te najavio oproštajnu misu od vjernika u Gospiću za slijedeću nedjelju.

Župljani Kompolja priredili su narodno veselje uz jela na roštilju, lovački kotlić te muziku u znak dobrodošlice novom župniku.

( bib )