Logo EKO škole Karlobag: Spoj likovne umjetnosti i ekologije

Povodom dana Osnovne škole Kalobagu, jučer je svečano otkriven mozaik s logom EKO škole Karlobag.

Osnovna škola Karlobag treća je škola u Ličko senjskoj županiji koja je dobila EKO status, ali nadamo se ne i posljednja.

Nastavak ispod oglasa

Mozaik su ovog ljeta izradili vrijedni učenici ove škole zajedno sa ostalim sudinicima likovnog simpozija koji se održavao ovog ljeta u Karlobagu. Voditelj „malih” umjetnika bio je akademski slikar i mozaičar Sergije Mihić. Ovim činom ostvarena je uspješna suradnja Udruge „Otvoreni atelier” s EKO školom Karlobag koja se planira nastaviti i dalje.

Autor loga, odnosno predloška, prema kojem je izrađen mozaik, učenik je  osmog razreda ove škole, Antonio Tomljenović.  U suradnji sa koordinatoricom EKO škole, učiteljicom Vericom Jelinić, Antonio je osmislio logo u kojem je prikazano Velebit,  Jadransko more i hobotnicu koja u jednom kraku drži velebitku degeniju, u prijevodu osmislio je logo koji predstavlja čistoću karlobaškog mora te simbol Velebita i EKO čistoće.

Mozaik je postavljen na fasadi škole, odnosno na zazidanom prozoru zgrade. Postavljen je na vidno mjesto tako da ga mogu vidjeti svi prolaznici, turisti, učenici, građani, a najviše oni koji su sudjelovali u izradi .

Na svečanom otkrivanju mozaika sve prisutne pozdravio je ravnatelj Osnovne škole Karlobag Mladen Kukina. Koordinatorica EKO škole, Verica Jelinić, ukratko je opisala rad i djelovanje škole kao i  značenje mozaika dok je akad. slikar Sergije Mihić otkrio mozaik.

Student s Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Danijel Čorić, sve uzvanike i posjetitelje pozdravio je ispred Udruge „Otvoreni atelier“ te ukratko pročitao o  suradnji Udruge i EKO škole, zahvalio se svima koji su pomogli u ostvarenju ovog projekt i za kraj pročitao moto prema kojem Udruga temelji svoj rad.  Zaključak, odnosno završnu riječ, cijele ove priče iznio je dožupan, ličko-senjski, profesor Ivica Mataija koji je  istaknuo važnost očuvanja prirode, očuvanja i ulaganje u kulturu osobito u ova teška vremena, ističući kako sve to možemo postići udružujući međusobne snage, znanja i kreativnost.

Postavljanje mozaika na školu, simbolički predstavlja  završetak rada ovogodišnje jubilarne 10-godišnjice  djelovanja Udruge „Otvoreni atelier” u Karlobagu.

Danijel Čorić