Lopovi rade prekovremeno i blagdanom

Policijska uprava ličko-senjska tijekom ove godine nebrojeno je puta izvijestila javnost o učestalim krađama šumskih bogatstava. Na meti lopova bile su privatne i državne šume. Simptomatična je jedna od zadnjih krađa kod Ličkog Osika kada je iz šume vlasništva Hrvatskih šuma ukradeno 246, pa onda još 149 stabala hrasta. Ovo svakako nije posao koji se obavlja u jednom danu. Iz Uprave šuma-Podružnica Gospić dobili smo sljedeće podatke vezane uz krađe stabala.

-Na površini kojom gospodare Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma Podružnica Gospić u periodu siječanj – rujan 2015. počinjena je šumska šteta na drvnoj masi u količini od 853 m3. Šteta je počinjena većim dijelom sječom stabala, ali i krađom – otuđivanjem drvnih sortimenata s pomoćnog stovarišta. Šteta je počinjena na svim vrstama drveća: jeli, bukvi, grabu, javoru, boru, ali ipak najzastupljenija je bukva. Od ukupno 853 m3 šumske štete po nepoznatom počinitelju otuđena su 732 m3, dok je za 121 m3 šumske štete počinitelj poznat. Ukupna vrijednost počinjene šumske štete iznosi 467 620 kn, što predstavlja vrijednost otuđene drvne mase uvećane faktorom 3. Šumska šteta obračunata je temeljem Šumsko – odštetnog cjenika kojeg je doneslo nadležno Ministarstvo, stoji u službenom dopisu.

Nastavak ispod oglasa

Ovi podaci ne odnose se na privatne šume, pri čemu se može samo nagađati kolika je šteta počinjena. Vjerojatno mnogostruko veća jer se veliki broj vlasnika nalazi dislociran izvan Like, mnogi su u inozemstvu. Njihove se šume doslovne sijeku od reda. Doista je zabrinjavajuće što je samo u Lici ukradeno državne šume u vrijednosti od gotovo pola milijuna kuna, za što se pouzdano zna. Kako se to moglo dogoditi?

Kad činovnici gospodare šumom

Od ljudi s terena i općenito šumarske struke doznajemo detalje koje mi laici ne znamo, ali znaju ih-lopovi! Državno poduzeće Hrvatske šume uvelo je praksu po kojoj se svi službeni automobili u vlasništvu ovog poduzeća moraju parkirati na određeno mjesto radnim danom zaključno do 15 sati. Vozila imaju GPS-praćenje pa nema šanse da bi se službeno vozilo našlo izvan mjesta određenog za parking u neradno vrijeme. Ako se to i dogodi, onda na scenu stupa netko „odozgo“ i zabrinuto se pita zašto vozilo nije „tu i tu“. Imamo još. Od nedavno je ukinuta praksa po kojoj su lugari i revirnici izvan radnog vremena po potrebi i nalogu naređenih mogli koristiti svoje privatne automobile u službene svrhe. Radilo se o zanemarivoj naknadi, ali je to nekom „gore“ zasmetalo pa je i ta praksa ukinuta. Da se neki lugar ne bi obogatio sa 100-njak kuna naknade. Na radost lopova koji nakon radnog vremena, vikendima i blagdanima slobodno čereče šume. Jedina su im zapreka povremeni susreti s Policijom koja traži popratnu dokumentaciju za drvo koje se izvozi iz šume. Ostalih prepreka za krađu nema.

H. J.