Lovinac kao obećana zemlja

0

Među općinama koje ulažu znatne napore kako bi se gospodarski i  demografski „osovile na noge“ svakako treba istaknuti i općinu Lovinac. U prvom krugu lokalnih izbora pobijedio je HDZ-ov kandidat Ivan Miletić. U prvim danima svojega mandata Miletić je izazvao  pozornost javnosti održavanjem nekoliko skupova koji su za cilj imali pokretanje gospodarstva na tome području. Na zadnjem popisu stanovnika općina Lovinac ima jedva preko tisuću duša. Prelijep kraj s brojnim turističkim i poljoprivrednim potencijalima raseljavan je još prije Domovinskog rata. Rat je učinio svoje, mnogi su žitelji, umrli, poginuli, a mladi „svili svoja gnijezda“ negdje drugdje.

Ivica Miletić

-Stvaranjem gospodarskog temelja stvaramo i temelj za demografsku obnovu, za naseljavanje i povratak mlađih obitelji. Zbog prirodnih ljepota nastojimo dio gospodarske priče usmjeriti prema turizmu. Turistička agencija „Lito-zima“ već je u tom smislu učinila znatne pomake. Izgrađeno je sanjkalište Cvituša, zatim žičara ZIP-line a uskoro ćemo realizirati manju skijašku stazu. Hostel „Sveti Rok“ bilježi sve bolje rezultate, a upravo ovih dana počelo se s čišćenjem jezera u Svetom Roku, s čime će se urediti i šetnica, izvršiti čišćenje i produbljenje jezera. Imamo oko 250 km uređenih biciklističkih staza, idealne uvjete nza lov i ribolov. Postoje dobre ideje i nastavlja se s njihovom realizacijom, a pratit ćemo i natječaje Ministarstva turizma.

-Koliko OPG-a ima na ovome području?

-Teško je govoriti o brojkama jer je ovdje skoro svaka kuća OPG. Mnogi su započeli od nule pa su s godinama povećali proizvodnju. To je posebno evidentno unatrag godine dana jer ljudi nabavljaju sve više mlječnih krava, drži se sve više ovaca i sve je manje neobrađenih površina. Neke se livade nisu kosile desetljećima, a polja su bila zarasla u korov. Na sreću, te slike su gotovo nestale. U tome nam je ruku pomoći pružio novi župan dr. Darko Milinović jer je na samom početku svojega mandata održao u našem KIC-u sastanak s predstavnicima OPG-a i sa svojim stručnim timom obećao pomoć.

Bilo je govora i o mini-rafineriji?

-Ta je rafinerija sagrađena prije nekoliko godina i u nju je uloženo 10 milijuna eura. Potpuno je ekološka i njezinim pokretanjem posao bi našlo 30-radnika. Župan Milinović je već održao nekoliko sastanaka, a zatražio je i sastanak s resornim ministrom kako bi se vidjelo zašto je sve to stalo.

-Uz sve ovo mogla bi se poboljšati i demografska slika ove općine.

-Osiguravanje uvjeta za život temeljni je preduvjet za oživljavanje ovoga područja. Mala, ali odlična vijest je da će nam se ovih dana pridružiti jedna mlada obitelj iz Svetog Roka koja će se vratiti u zavičaj. U stalnim sam kontaktima s mnogim mlađim obiteljima kojima je teško živjeti u većim gradovima. Uskoro ćemo početi realizirati i Dječji vrtić u zgradi našega KIC-a jer prema sadašnjim podacima na ovom području ima 20-ak male djece. To će svakako biti doprinost ovoj priči. Dodajmo tome i podatak da će svi učenici naše osnovne škole imati osigurane školske udžbenike za narednu školsku godinu. Dio udžbenika bit će od starijih učenika, a što bude manjkalo nabavit će ih Općina Lovinac. Važna nam je svakaka obitelj, svako dijete i ovdje su svi dobro došli, ističe načelnik Ivan Miletić. Tamošnja škola broji 40 učenika, do godine nekoliko više. Sam načelnik Miletić je ponosni otac osmero djece u rasponu od dvije do 18 godina.

-Djeca su naš ponos i naša budućnost. Što će nam „kule i vile“ ako poslije nas ne bude nikoga. Da bi naša djeca imala što bolje uvjete za život i učenje planiramo graditi i sportsku dvoranu, objekt koji Lovinac nikada nije imao. Na ovaj ćemo način i u praksi potvrditi neka od naših temeljnih opredjeljenja vezanih uz oživljavanje ovoga područja!

M.S.