Mala knjižnica otvorena svima

0

Među sadržajima koji nekoj sredini daju urbani štih svakako su i knjižnice. Internet je uz sve koristi i pomake ipak podosta unazadio kulturu čitanja i druženja s knjigom, tradiciju na kojoj počiva napredak čovječanstva. Dodamo li ovome „pametne mobitele“, onda nam se valja uzdati u tvrdnje stručnjaka po kojima sve manje ljudi poseže za dobrom knjigom. Strast komuniciranja putem društvenih mreža toliko je uzela maha da se posvuda ukorijenila nova gnoma po kojoj „uopće ne postojiš ako nemaš facebook profil!“

Svemu ovome postojano prkosi Općinska knjižnica Udbina. Smještena u zgradi Kulturno-informativnog centra ova  knjižnica okuplja staro i  mlado. Djelatnica knjižnice je Tatjana Čanković, inače zaposlena u Općini Udbina kao referentica za društvene djelatnosti.

-U fundusu imamo nešto više od 9 000 knjiga. Udbina je mala sredina i stalo nam je da knjige čita što više građana. Zato smo uveli sustav da jednu iskaznicu koristi cijela obitelj pa na naših 70-ak iskaznica knjige posuđuje više od 300 korisnika. Nabavka novih naslova nukleus je rada svake knjižnice pa smo se  i  ove godine prijavili na Natječaj Ministarstva kulture za sredstva u iznosu od 10 000 kuna koja su namijenjena nabavci knjiga, ističe Tatjana Čanković koja je u mnogo čemu „do grla“ u kulturi pa je i predsjednica SKD „Prosvjeta“-Pododbor Udbina.

Udbina je pretežito ruralno područje i većina od cca. 1800 žitelja živi u nekom od 30-ak naselja. Općinska knjižnica radi 20 sati tjedno i u to vrijeme pohodi je sve više čitatelja, bez obzira na starosnu dob, naobrazbu ili područje iz kojega dolaze. Čitanje im je zajednička strast.

M.S.