Manifestacija „Eko proizvodnja“ u Korenici

0

U Korenici je u upriličena manifestacija „Eko-proizvodnja“, Eko proizvodnja u praksi i na primjerima- prezentacije izlagača sa područja Ličko-senjske županije i Općine Plitvička jezera na kojoj je svoje proizvode predstavilo više od 25 domaćih izlagača sa domaćim proizvodima od sira, meda, eteričnih ulja, rukotvorina od drva i vune. Bila je to prigoda da se zainteresirani uključe u predavanje o eko proizvodnji te izazovima i prilikama koje se nude u širokim mogućnostima. Sajam je dio projekta “Promocija obrazovanja za poduzetnike i obrt u Ličko-senjskoj županiji” čiji su partneri Grad Gospić, HOK te LIRA.
Upriličeno je i predavanje „ Izazovi i prilike ekološke proizvodnje“, koje je predstavila dr.sc. Anita Bušljeta Tonković, a potom i degustacija tradicionalne ličke gastronomije.
Načelnik Općine Plitvička jezera pozdravio je nazočne te tom prilikom kazao da mu je izuzetna čast što ih kao načelnik može pozdraviti u ime Općine, te da mu je drago da su županija Ličko senjska i voditelji ovog projekta prepoznali Općinu Plitvička jezera i Korenicu kao destinaciju gdje bi se ovakav sajam mogao održati.
„Poznato je da je ovo turistička Općina, i da se uvijek radi na nekim novim sadržajima, tako da nam treba i sportskih terena, bazena, ali zaustavio se ovaj najvažniji segment razvoj, a to je poljoprivreda. Vjerujem da bi svim turistima bilo interesantno ali i potrebno ponuditi naše domaće eko proizvode. Vjerujem da će se eko proizvodi u vremenu koje dolazi prepoznati, svojom kvalitetom, da će mala poljoprivredna gospodarstva i OPG-ovi dobiti svoje zasluženo mjesto. Ovo prilikom apeliram na sve vas da pomognete jedni drugima, jer je komplicirana pravna regulativa, a Općina Plitvička jezera će vam uvijek biti na raspolaganju i pružiti svu pomoć kako bi se okrupnjavali i na neki način plasirali sve vaše proizvode u našim ugostiteljskim objektima ali i šire.“- kazao je načelnik Općine Plitvička jezera Boris Luketić.
Kampanja tradicijski obrti u turizmu održana je u Gospiću, kampanja Zeleno gospodarstvo održana je u Općini Perušić, a u Općini Plitvička jezera održana je kampanja Eko proizvodnja, a kao svojevrsni kraj je „Budućnost obrta i podruzetništva“ i uloga cijelog životnog učenja Ličko senjske županije u Gradu Otočcu.
Plitvička jezera izabrana su za manifestaciju Eko proizvodnja jer su prema mreži zaštićenosti područja jedna od najzaštićenijih područja što najviše i utječe na ekološku proizvodnju. Ekološka poljoprivreda na području Općine Plitvička jezera ima perspektivu da uz turističke djelatnosti bude glavni promotor razvoja općine i ostanka stanovnika, posebno mladih. Upravo iz tih razloga su prilagodljivi razvoji u ekološkoj proizvodnji krumpira povrća, ljekovitog bilja ali i ekološkog stočarstva u vidu proizvodnje sira i distribucije janjetine. Danas smo pokušali približiti jedan segment ovoga projekta koji je u stvari početak jedne velike cjeline koju ćemo svi zajedno nastojati realizirati i postići rezultate, kazala je Nada Marijanović.
Pročelnica društvenih djelatnosti Ličko senjske županije Valentina Zdunić, kao izaslanica župana Milana Kolića kazala je da se treća po redu aktivnost pod nazivom Ekološka proizvodnja odvija u okviru projekta Ličko senjske županije promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt i da je cjelokupan projekt financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 280.000 kuna. Zahvalila je svim projektnim partnerima koji su sudjelovali u dosadašnjim projektima i aktivnostima, Grad Gospić, Obrtnička komora Ličko senjske županije, Udruga „Gačanka“ iz Otočca i Razvojna agencija LIRA. Zahvalila je i voditeljima projekta Mihaelu Kurtešu koji je uložio izniman trud kako bi se i manifestacija u Korenici održala i predstavila na najbolji mogući način, i koordinatorici Nadi Marijanović.
U organizaciju sajma uključili su se i pripomogli TZ Općine Plitvička jezara , Hrvatske šume UŠ Podružnica Gospić Šumarija Korenica, OPG Nikola Kolačević iz Donjeg Pazarišta, OPG Nikolona Hećimović iz Perušića, OPG Blaž Žarak, OPG Lea Vidaković Korpar iz Sv. Roka, OPG Kordić iz Lovinca, Nikola Vidaković iz Lovinca, OPG Milan Hodak iz Smoljanca ,Plitvička štrudla iz Mukinja, OPG Furlan iz Korenice, OPG Željko Naglić iz Korenice, OPG Pezelj iz Gospića, OPG Majetić Gospić, Sirana Turkalj iz Rakovice, OPG Lavanda iz Rakovice, OPG Zora iz Bunića, OPG Kolaković iz Otočca, Udruga ŽENA NIT iz Korenice, Božo Biondić iz Kutereva, Suveniri Golac iz Gospića, Udruga građana Tara iz Ličkog Perovog sela, Obrt Nikola Mazarekić iz Korenice, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Korenica, Učenička zadruga Mali ličani, Srednja škola Plitvička jezera.
Dražen Prša