Manifestacija u slavu krumpira i Like

0

U organizaciji Općine Lovinac i tvrtke „Agro-Velebit“ održana je danas u središtu Lovinca manifestacija 5. Dan ličkog krumpira. Štandove unutar velikog šatora i izvan njega popunili su OPG-i iz cijele Like pa se činilo kako ponovno vidimo tradicijsku „Jesen u Lici“. Na početku se lički ojkan zaorio se grla članova KUD-a „dr. Ante Starčević“ iz Gospića, a nakon njih državnu himnu izveli su članovi lovinačkog VIS-a „Svjetlost“. Govoreći o svetkovini u čast krumpira direktor  Agro-Velebita Nikola Vidaković je ustvrdio kako je naum nekolicine entuzijasta polučio dobar rezultat.

-Srce mi je puno kada analiziram naše prvo okupljanje i usporedim ga sa ovim danas. Još ranije smo rekli „dosta je priče, idemo s poslom“ i trud nam se isplatio. Bilo je važno vjerovati i učiniti prve korake. „Agro-Velebit“ je ove godine posadio 30 ha krumpira. Nemamo problema s plasmanom krumpira i većinu uroda prodajemo velikim trgovačkim lancima. Imamo ideju da za 5 godina proizvedemo oko 10 tisuća tona ličkog krumpira. Tu kvotu nećemo proizvesti samo mi jer želimo da nam se u proizvodnji pridruži cijela Lika. To je naš cilj i vjerujem da ćemo ga ostvariti, istaknuo je Vidaković. Pozdravljajući okupljeno mnoštvo načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija razvija i neprestano poboljšava.

-Želim se zahvaliti svima vama koji ste došli danas u Lovinac, bilo kao posjetitelji, bilo kao izlagači. Posebno se zahvaljujem Nikoli Vidakoviću i njegovim dečkim žive za svoj posao, za ideju da se lički krumpir promovira daleko izvan Like. Zahvala i našim poduzetnicima koji su zajedno s nama pomogli da se ova priča pozitivno razvija. Zato sam uvjeren da će priredba Dan krumpira svake godine biti veća i bolja, a već sada vidimo da će nam trebati još jedan ili čak dva šatora da bismo smjestili sve izlagače i posjetitelje, rekao  je načelnik Miletić. Mnoštvo je pozdravio i  načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, čelnik općine koju s Općinom Lovinac veže dugo i iskreno prijateljstvo. U ime Ličko-senjske županije organizatorima se zahvalila i manifestaciju proglasila otvorenom pročelnica Odjela za gospodarstvo Ana Rukavina Stilinović.

Tijekom ove priredbe delicije od krumpira su spremali učenici i nastavnici Srednje škole Gospić, vidjeli smo krumpire čudnih oblika, kušali brojne specijalitete, vidjeli raskoš ličkih OPG-ova… Štandove su imali i dvije školske zadruge: Zadruga OŠ Lovinac i Zadruga „Ričina“ OŠ Klanac-Pazarišta. Za dobar etno štimung bili su zaduženi članovi gospićkog KUD-a, kao i TS „Velebit“. Neumorni voditelj Siniša Cmrk organizirao je igraonicu za djecu, ali i „igraonicu za odrasle“. Umjesto drevne ličke igre bacanja kamena s ramena, ovoga puta su se bacali krumpiri s ramena. Vreću od 5 kila krumpira najdalje je bacio načelnik Općine  Pitomača Željko Grgačić. Načelnik Općine Lovinac  isticao je kako je gostu prepustio  slavu i kao dobar domaćin namjerno izgubio u nadmetanju.

Sa 5. Dana ličkog krumpira svako je ponešto ponio doma. Vlasnici OPG-a prodali su veći dio izloženog asortimana, pjevači i glazbenici časno su odradili svoj posao, ponešto se pojelo i popilo, a pravi jesenski dan bio je naklonjen svim sudionicima što su svojim dolaskom došli proslaviti povrće koje je stoljećima hranilo Ličane i čija se  svijetla budućnost tek očekuje.

M.S.