Manjinski izbori u znaku skromne izlaznosti birača

Zadnji manjinski izbori provedeni u RH, u Ličko-senjskoj županiji također su po izlaznosti građana bili skromni. Potvrdio nam je to zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Milan Uzelac(SDSS).

-Po zvaničnim podacima iz biračkih spiskova, danas na području Ličko- senjske županije pravo glasa ima 4 365 birača srpske nacionalnosti. Najviše ih živi na području Donjeg Lapca:1 007 , zatim na području Plitvičkih Jezera 828, na području Grada Gospića 610, u Udbini 516, na području Grada Otočca 475, u Vrhovinama 378 itd….
Na području Ličko-senjske županije svoj glas je iskoristilo 875 pripadnika srpske zajednice ili 20,05 posto od ukupnog broja. Ovo je bila i najbolja izlaznost na nivou svih Županija u čitavoj RH. Gledajući u postotcima po izlaznosti su prednjačile Općine Vrhovine: 54,50 posto i Općina Udbina sa 49,61 posto, rekao nam je dožupan Uzelac.

Nastavak ispod oglasa

Pitali smo ga koja zajamčena prava na ovaj način ostvaruju građani iz redova srpske nacionalne manjine?

-Pored Vijeća srpske nacionalne manjine Ličko-senjske županije konstituirati ćemo i Vijeća srpske nacionalne manjine na području Općina: Vrhovine, Plitvička Jezera, Udbina, Donji Lapac i Lovinac, te na području Grada Otočca i Grada Gospića.
Kroz rad u manjinskim vijećima nastojat ćemo riješiti barem dio od brojnih neriješenih pitanja koja opterećuju pripadnike naše zajednice. Usprkos slaboj medijskoj popraćenosti ovih izbora možemo biti zadovoljni izlaznošću. U svim sredinama kandidature je predala jedino lista, odnosno Srpskog narodnog vijeća, kao krovne institucije Srba u RH, drugih lista nije bilo pa je i to jedan od razloga manje izlaznosti.
Iako je u nekim sredinama izlaznost mogla biti dosta bolja, u globalu sam zadovoljan, ističe dožupan Milan Uzelac.

L. O.