Marko nije zaboravljen

2

VELIKA PLANA – Zaokupljeni svakodnevnim problemima počesto zaboravimo kako nam se život može promijeniti u kratkom vremenu. Crne kronike medija prepune su takvih vijesti, a one pokazuju koliko je svatko od nas ranjiv, bez obzira na socijalni, društveni ili nekakav drugi status. Marko Ćaćić (57) osjetio je to na najgori mogući način. Prije nekoliko dana njegovo imanje nestalo je u plamenu za manje od jednog  sata. Vatra je progutala obiteljsku kuću i gospodarsku zgradu. Zahvaljujući prisebnim susjedima iz plamena je izvučena Markova jedva pokretna majka. Otac je pokušavao ugasiti vatru, ali se i sam jedva spasio. Požar je Marka zatekao u šumi gdje je pilao drva. Tako su osim golih života Ćaćići uspjeli spasiti motornu pilu, mobitel i ono malo stoke što se zateklo izvan štale. Na to im se sveo život i mukotrpni rad dug puno desetljeća. Stari roditelji završili su zbog šoka i ozljeda u bolnici, a Marko je prekapajući paljevinu pokušavao spasiti barem nešto. Nažalost nije pronašao ništa cijelo što bi moglo poslužiti svrsi. Na njegovu sreću u praksi se pokazala ona stara izreka «u muci se poznaju junaci». Osim susjeda pomoć je ponudio Mjesni odbor Pazarište. Odmah se oglasio Caritas, Crveni križ, neke udruge… Marko se sastao i s gradonačelnikom Grada Gospića Milanom Kolićem.

– Gradonačelnik je rekao da će mi Grad Gospić dati novčanu potporu, a čim se stvore vremenski uvjeti donirat će mi dio građevinskog materijala kako bismo izgradili novu kuću. Nemam riječi kojima bi se zahvalio na ljudskoj dobroti. Uz sve zlo što je snašlo moju obitelj ljudi nam nisu okrenuli leđa, nego se trude pomoći koliko god mogu, rekao nam je Marko.

Požar je progutao i svu medicinsku dokumentaciju koju je Marko prikupio kao razvojačeni branitelj kojemu je dijagnosticiran PTSP. Nema stalnih novčanih prihoda, a preživljavao je baveći se poljoprivredom. Markovi su se susjedi odmah angažirali ne bi li koliko-toliko osposobili za stanovanje jednu staru i trošnu kuću koja je Ćaćićima ponuđena kao privremeni smještaj. Bit će duga i teška zima za ovu obitelj. Požar je uza sve odnio i sijeno, kompletnu spremljenu zimnicu, ogrijev… Marko je optimist jer, kaže, nitko mu nije odbio pomoć. Mnogi su je ponudili, a da ih ništa nije ni tražio.

M. S.