Međunarodni dan DDK

0

25. listopada 2010. godine u Hrvatskoj se obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog davanja krvi. Time se želi zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života. Prva organizirana akcija informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske započela je 25. listopada 1953. godine, tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog darivanja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.

Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti. Organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske.

Transfuzija krvi važan je i sastavni dio zdravstvene zaštite. Kako se potreba za krvi povećava globalno, mladi mogu dati važan doprinos darivanjem krvi kao i regrutiranjem i poticanjem drugih mladih ljudi da postanu donatori. Krv mogu dati zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti. Muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri mjeseca.

Felix