„Međunarodni dan planina“ u Krasnu

0

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana planina (11. prosinca) koji se ove godine obilježava po trinaesti put, a UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu povodom obilježavanja i proslave tog dana ove godine odabrala je temu „Planinski proizvodi“. Tim je povodom Javna ustanova „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ u suradnji s lokalnom zajednicom u petak navečer u dvorani Društvenog doma – Krasno upriličila hvale vrijedan program koji je obuhvatio tematiku kojom je predstavljena prezentacija JU „Nacionalni park Sjeverni Velebit“ na temu „Planinski proizvodi“ koji predstavlja načine koji unatoč današnjoj globalizaciji ipak omogućuju planinskim proizvođačima da stave na nacionalna, regionalna i međunarodna tržišta svoje kvalitetne planinske proizvode, kao što su kava, kakao, med, ljekovito bilje, začini i rukotvorine.
Nazočne je u ime domaćina pozdravila ravnateljica JU NP „Sjeverni Velebit“ Mirjana Javor, zamjenika župana Ličko senjskog Sanjina Rukavinu, gradonačelnika Grada Senja Davora Nekića, zamjenika gradonačelnika Grada Otočca Nenada Jankovića, savjetnika gradonačelnika Otočca i člana UV NP Sjeverni Velebit Milana Tomaića, predsjednika GV Senja Berislava Gržanića, načelnika Općine Brinje Zlatka Fumića i brojne uzvanike.

Mirjana Javor - ravnateljica JU NP Sjeverni Velebit
Mirjana Javor – ravnateljica JU NP Sjeverni Velebit

„Povodom obilježavanja Međunarodnog Dana planina, koji se tradicionalno obilježava u Krasnu, nastojali smo prilagoditi program nekoj zanimljivoj temi, pa smo tako i ovaj put pokušali predstaviti temu „Planinski proizvodi“, a kao posebnost večeri, prikazali smo film „Krajačev san“ autora Mire Andrića, koji prikazuje obnovu i rekonstrukciju pastirskih stanova na lokalitetu Alan i Lubenovac, što čini jednu priču o preduvjetima povratka stočarstva na Velebit. Kućice, odnosno obnovljeni stanovi u ponudi NP Sjeverni Velebi bit će u ponudi od sljedeće godine, kad se obavi kompletan posao sa dozvolama i kategoriziranja. Treba reći da je njihova prva namjena smještaj djelatnika parka, čuvara prirode, te za naše suradnike i znanstvenike. Obnovljeno je 10 kućica, 6 na Alanu i 4 na Lubenovcu, napravljene su dvije nadstrešnice za ovce. Inače, vrijednost tog projekta je 6,2 milijuna kn s tim da je preko 4 milijuna kn dalo ministarstvo zaštite okoliša i prirode a ostatak je dao Fond za energetsku učinkovitost“ – kazala je ravnateljica JU NP „Sjeverni Velebit“ Mirjana Javor.
Dodala je da u 2016. godini očekuju puno aktivnosti, jer su već krenuli sa velikim projektom „Centar za posjetitelje Krasno“ koji se gradi u Krasnu, nedaleko Uprave NP, riječ je o projektu čija je vrijednost 31 milijun kn, projekt je financiran sredstvima EU, djelom Ministarstava zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša. Vrijednost radova na izgradnji Centra za posjetitelje Krasno je 9.870.638 kuna. Radovi će početi tijekom ovog mjeseca, a planirano trajanje je do 30. rujna 2016. godine. Izgradnjom posjetiteljskog centra Krasno unaprijedit ćemo uvijete za razvoj turizma u Ličko-senjskoj županiji jer će se poboljšanjem ponude postići duže zadržavanje posjetitelja u Krasnu i okolici. U centru se planiraju prezentirati informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Fokus će biti na špiljama i jamama po kojima je park poznat. Na opremanje centra, odnosno unutarnje uređenje i postav utrošiti će se preostala sredstva od oko 20 milijuna kuna se planinska poljoprivreda ne može natjecati sa cijenama i količinama s nizinskom proizvodnjom, može se usredotočiti na svoje visoko vrijedne proizvode i u konačnici utjecati na razvoj lokalne ekonomije. Turizam i s njim vezane aktivnosti kao što su skijanje, penjanje, bogata kulturna baština te planinarske staze koje omogućuju posjetiteljima da otkriju jedinstvenu bio raznolikost također su neke od usluga koje pružaju planine i planinska zajednica svima nama. Ako se s njim održivo upravlja, turizam može pružiti priliku za razvoj u planinskim područjima, kazala je ravnateljica Mirjana Javor.
U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana planina upriličen je i kulturno umjetnički program u kojem su nastupili ženska klapa „Senjkinje“, KUD „Čuvarice ognjišta“ Krasno i KUD „Carza“ Poličnik, te „Razbijači čaša“.
Dražen Prša