Međunarodni dan žena

Danas je međunarodni Dan žena. Ustanovljen je prije 100 godina, na prvoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, i to na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Rođen na prijelomu stoljeća, u vrijeme velikog industrijskog napretka, ali i velikih preokreta, kriza i radikalnih ideologija, Dan žena nosio je u sebi korijene prosvjeda i političkog aktivizma s ciljem općeg napretka, a posebice ravnopravnosti žena.

Nastavak ispod oglasa

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu. Tom prilikom je, na prijedlog Clare Zetkin, ustanovljen i “Međunarodni dan žena”. Iduće godine “Međunarodni dan žena” obilježilo je više od milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Istodobno se dogodio požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, u kojem je živote izgubilo više od 140 žena. Slabe mjere sigurnosti bile su uzrok tako velikom broju žrtava.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom u kojima to još nije slučaj.

Lika portal ženama cijelog svijeta želi sretan njihov dan.

T.J.