Milinović: “Sramotno je kada javne osobe imaju razinu komunikacije kao Karlo Starčević”

12

U nekoliko navrata, od 2013. godine Darko Milinović nije htio komentirati ništa u vezi s Karlom Starčevićem. No, međutim nakon zadnjeg bezrazložnog napada ipak je odlučio da nakon četiri godine progovori o Starčeviću.

-Polako počinjem vjerovati onima koji uporno govore da je devet od deset Karlovih rečenica laž. Očito da primitivizam i laži što se tiče Karla Starčevića nemaju granicu. On uvijek zbog nedostatka ideja traži nekakve  imaginarne neprijatelje  i na taj način želi prikriti svoju nesposobnost. Nisam mislio odgovarati na njegove laži, insinuacija i izmišljanja u proteklih nekoliko mjeseci i godina, ali nakon zadnjeg njegovog istupa red je da i ja nešto kažem o tome. Svjedoci ste da do sada nisam reagirao pokušavajući imati kulturan dijalog, ali to sa nekim osobama jednostavno nije moguće.Nakon zadnjeg napada i prozivanja  mene ničim izazvan odlučio sam nešto reći o tome.

Zašto primitivizam?

-Je li u današnjem demokratskom društvu primitivno ponašati se kao naš aktualni gradonačelnik? Evo samo jedan primjer: ja sam mu već u izbornoj noći čestitao i to sam ponovio na nekoliko javnih skupova,  a Karlo Starčević je ostao nijem prije četiri godine kada je trebao čestitati ondašnjem pobjedniku kao i sada. Daljnje laži koje je izrekao oko sastanka na koji nije htio doći, a vezano za izmještanje predsjedničinog ureda, napominjem da sam na slučajnom susretu Karla Starčevića zamolio da dođe na sastanak, naravno dobio je i službeni poziv. Odgovorio je da u petak vjerojatno neće biti u Gospiću. Budući da su me još neki načelnici i gradonačelnici zamolili da to prebacim u ponedjeljak, pristao sam. Razumijem i ako je gospodin gradonačelnik bio zauzet, ali je zbog kulturnog ponašanja mogao poslati nekoga od svojih zamjenika. To je ta bahatost i primitivizam na kojem Karlo Starčević gradi svoj imidž.

Milinović: Starčević u meni neće imati sugovornika za svoj primitivni način komuniciranja

-U meni za takve pokušaje i na takav primitivan način neće imati sugovornika. Na tome su sastanku bili svi osim njega i Kostelca. Namjera mi je bila nakon sastanka sa predsjedničinim timom upoznati ih o detaljima i eventualno čuti njihove sugestije i prenesti predsjednici. Eto, sad procijenite gradonačelnikov postupak. Teško je surađivati sa takvim čovjekom koji svagdje vidi nekakvu urotu i kod najbanalnijih ideja.

Kako ocjenjujete početak mandata novog gradonačelnika?

-Očito sam mu za sva njegova nesnalaženja opet kriv ja. Izgleda mi pomalo rastrojen, pa bi mu poručio da se sabere, da prestane blatiti ljude i da se primi posla jer nije više u oporbi pa se ne može kao do sada razbacivati raznim nebulozama i glupostima. Postao je javna osoba kojom će se javnost baviti i na to se mora naviknuti.

-Zamjera vam da se često pojavljujete u javnosti?

-To je još jedan dokaz njegove iracionalnosti. Što bih ja trebao? Zatvoriti se u Županiju i ne pojavljivati se nigdje? I dalje ću ići gdje god me budu pozivali jer je to moja obveza prema građanima ovoga grada i županije, budući  su mi dali povjerenje pobjedom u prvom krugu.

Milinović: „Starčević je nervozan jer se boji i ne može prežaliti da sam usprkos svim njegovim lažima dobio  u prvom krugu u Gospiću 900 glasova više nego on. Što znači da sam bio kandidat za gradonačelnika pobijedio bih ga uvjerljivo u prvom krugu“

-Koji je razlog svakodnevnih napada Karla Starčevića na vas?

– Tu opterećenost sa mnom ne mogu ni uz najbolje napore razumjeti. On je jednostavno opsjednut. Kaže da mu je narod dao povjerenje, a dobio je, i to u drugom krugu oko sto glasova više od Petra Krmpotića zahvaljujući SDP-u i HNS-u. Ja poštujem volju birača koji su ga izabrali, ali on je nervozan iz razloga što neću dopustiti da taj dijalog primitivizma, demagogije i laži prevladaju u gradu Gospiću i županiji. Za to imam veći legitimitet jer su mi birači Gospića u prvom krugu, koji su usporedivi s obzirom na Starčevića i mene jer ja nisam morao ići u drugi krug,  dali  oko 3700 glasova, a Starčeviću 2800. Dakle, u Gospiću sam dobio oko 900 glasova više, tako da mu mora biti jasno da građani ovoga grada više vrednuju mene što se i vidi po rezultatima. E, to je njegova noćna mora.

-Što predviđate u daljnjem periodu?

-Bio bih sretan kada bi se naš gradonačelnik „skulirao“, uozbiljio, na neki način se sabrao i počeo napokon raditi posao za koji je izabran. Nadam se da će ipak početi raditi i ostvarivati najavljene projekte što mu uistinu i želim. Ja sam se na neki način i ponizio pred novim gradonačelnikom. Činjenica da sam ga zvao nekoliko puta, da sam mu čestitao javno nekoliko puta, da ga pozivam na suradnju, a odgovor je ignoriranje, napad, blaćenje i laži… Ipak sam se na neki način i ponizio u interesu jedinstva i napretka, ali sve ima svoje granice. I sada ga pozivam na suradnju, nije vrijeme podjela koje on želi nametnuti.

-Novi gradonačelnik spominje prijevremene izbore?

-On nije dobio mandat da sam upravlja Gradom i morati će shvatiti da mora surađivati Gradskim vijećem. Nama izbori nisu prioritet, ali nečiji primitivizmi, nečinjenje, nekultura dijaloga, nerazumijevanje uloge Gradskog vijeća itd. mogu dovesti do izbora, a u tom slučaju g. Starčević zna da mu je odzvonilo.

“Jedini posao mu je slati emisare kako bi prijevarom pridobio većinu u Vijeću. To ima primjese kriminala. One koje pokušava vrbovati poručili su mu da s tim prestane”

-Starčević stalno šalje emisare kako bi prijevarom promijenio volju građana koji su HDZ-u i koalicijskim partnerima dali većinu u Gradskom vijeću, a to ima i primjese kriminala. Sabo je zbog toga završio u zatvoru. Neka s tim prestane, to su mu poručili i oni koje pokušava vrbovati. On se izgleda bavi samo time.

-Ima li išta pozitivnog?

-Naravno, vrlo uljuđeni i kulturni dijalog može se imati sa zamjenicima Karla Starčevića i žao mi je što netko od njih nije gradonačelnik, tada bi bili sigurni da ne bi bilo prijevremenih izbora i podigli bi dijalog na pristojnu razinu. Ne znam hoće li oni uspjeti pokriti sve negativne osobine Karla Starčevića. Ali ipak želim da se gradonačelniku prestanu priviđati razni neprijatelji, razne urote i da odradi svoj mandat do kraja.

L.O./H.J.