Milinović: Vlada šalje loše poruke

dado1Obraćajući se na temu prijedloga Zakona o strateškim investicijama, Darko Milinović iz Gospića je poručio kako aktualna vlast odašilje loše poruke hrvatskoj javnosti i građanima, ali i onima koji žele investirati u Hrvatsku.

– Prva poruka ova vlade je – želimo zaobići javnost, želimo zaobići Hrvatski sabor iz razloga što nema široke javne rasprave, a ovo je po ne znam koji zakon koji ide u Sabor u hitnu proceduru. Ova Vlada ne prihvaća zakonodavnu ulogu Sabora i kroz to zaobilaženje zaobilazi i hrvatsku javnost. Druga poruka je pogodovanje krupnom kapitalu. Rađen je za one koji žele investirati preko 150 milijuna kuna i mi naravno podržavamo te i takve investicije. Vlada poručuje – mi ćemo biti na usluzi krupnom kapitalu, ali vrlo dobro znamo da porast BDP-a i gospodaraki rast ovisi o obrtnicima i malom i srednjem poduzetništvu. Oni daju poruku njima – vi ćete se i dalje gušiti u moru problema, administracije i za vas nas nije briga nego nas je briga za krupni kapital, kazao je Milinović.

Nastavak ispod oglasa

Naveo je kako je treća loša poruka ukidanje statusa javnog dobra te da se želi Hrvatskoj oduzeti nacionalni suverenitet oduzimanjem nacionalnih bogatstava poput voda, šuma, nacionalnih parkova, cesta, željeznica, priobalja i kulturnih dobara. Time se stvara dodatna antipoduzetnička klima što smatra četvrtom lošom porukom.

– 2012. godine velika poduzeća u Hrvatskoj koja ulažu iznad 150 milijuna kuna napravili su gubitak od 257 milijuna kuna. Dug tih javnih poduzeća je narastao na 3,8 milijardi kuna. Godinu dana unazad ta su javna poduzeća ostvarila prihod od 557 milijuna kuna. Dakle, izostao je onaj investicijski i gospodarski tsunami koje je Kukuriku koalicija najavljivala. S ovim se na mala vrata pokušava uzeti javno dobro, zaključio je Milinović.

I.V.