Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo ulaganje u obrazovanje: 578.600 eura za program cjelodnevne škole u Ličko-senjskoj županiji

0

U uredu župana Ličko-senjskog, Ernesta Petryja, potpisani su sporazumi između Ličko-senjske županije i dvije osnovne škole – OŠ “Milan Sekulić” Lovinac i OŠ S. S. Kranjčevića Senj. Ovi sporazumi dio su provedbe Eksperimentalnog programa “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja”.

Potpisivanju Sporazuma uz župana Petryja i zamjenicu Jasnu Oreškvić-Brkljačić nazočile su i ravnateljice škola, Marija Tonković i Rosanda Bilović, načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić i županijska pročelnica za školstvo Valentina Zdunić.

Vlada Republike Hrvatske osigurala je 18,3 milijuna eura za ulaganje u osnovne škole kroz ovaj program, koji je planiran za provedbu u 62 škole diljem države u iduće četiri školske godine. Primarni cilj programa je testiranje i evaluacija koncepta cjelodnevne škole.

Sporazumi su potpisani na temelju odluke ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Radovana Fuchsa, o raspodjeli sredstava i opsegu infrastrukturnih ulaganja u osnovne škole koje će sudjelovati u ovom eksperimentalnom programu.

Ličko-senjski župan Ernest Petry čestitao je školama koje su prošle, te pojasnio detalje ovog programa.

– Važno je napomenuti da je Ličko-senjska županija omogućila svim školama kojima je osnivač, da putem svojih školskih odbora samostalno donesu odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju novog programa.
Nakon razmatranja, osnovne škole u Senju i Lovincu odlučile su prihvatiti ovu inovativnu promjenu u obrazovnom sustavu, pokrenutu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, na čemu im čestitam.
Cilj projekta je da se nađu optimalni odnosi između učitelja, učenika i roditelja te da se u sklopu projekta zadrži sve ono pozitivno, a ujedno sam uvjeren da će se u predmetnim školama poboljšati uvjeti rada, kako materijalni tako i oni obrazovni.
Kao Županija nastavit ćemo i dalje ulagati u sve osnovne i srednje škole kojima smo osnivač – kazao je Petry.

Vrijednost danas potpisanih sporazuma iznosi ukupno 578.600 eura, od čega 402.000 eura ide OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Senj, dok OŠ “Milan Sekulić” Lovinac dobiva 176.600 eura.

Važno je naglasiti da je Ministarstvo omogućilo svim školama mogućnost prihvaćanju novog programa, uz suglasnost Ličko-senjske županije za one škole kojima je ona osnivač. Uzimajući to u obzir, osnovne škole u Senju i Lovincu odlučile su se za inovativnu promjenu u obrazovnom sustavu.

U sklopu ovog Eksperimentalnog programa, odobrena sredstva namijenjena su za niz kategorija ulaganja. To uključuje povećanje kapaciteta školske kuhinje i blagovaonice te opremanje, dodatno uređenje i opremanje prostora škole za cjelodnevni boravak učenika, dodatno opremanje učionica, kabineta i praktikuma, dodatno uređenje i opremanje prostora za profesionalni rad učitelja u školi, prilagođavanje sanitarnih čvorova, poboljšanje klimatizacijskih uvjeta u školi, te dodatno opremanje prostora više namjena.

Novi model školskog dana, koji je moderniji i dinamičniji, osmišljen je kako bi bio usklađen s profesionalnim i osobnim obvezama roditelja. Također, jedan od ključnih ciljeva cjelodnevnog školskog programa je poboljšanje profesionalnog, društvenog i materijalnog statusa učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja.

Cjelodnevna škola stavlja učenike, njihov razvoj i dobrobit u središte svog rada. Ostvarenje zacrtanih odgojno-obrazovnih ciljeva postiže se kroz različite oblike nastavnih, izvannastavnih i slobodnih aktivnosti. Ovaj model omogućuje pravilnu izmjenu rada, igre i odmora te prehrane učenika. Škole organiziraju svoj rad tako da nastavu, kao samo jedan dio odgojno-obrazovnih aktivnosti, kombiniraju s drugim oblicima rada, čime uvažavaju potrebe i mogućnosti svojih učenika.

Potpisivanje ovih sporazuma predstavlja značajan korak prema poboljšanju obrazovnog sustava unutar Ličko-senjske županije, s fokusom na izgradnju uravnoteženijeg, pravednijeg, učinkovitijeg i održivijeg okruženja za učenje i razvoj naših učenika.

L.O.