Miran aktualni sat i Zeleni cvijet sa zlatnim znakom za grad Gospić

1

GOSPIĆ – Pod predsjedanjem Petra Radoševića održana je 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Započela je aktualnim satom na kojemu su pitanja postavljali Nikola Maras i Darko Banić, članovi vijeća iz redova SDP-a. Nikola Maras zatražio je odgovor na pitanje u kojoj je fazi osnivanje Poduzetničkog centra Grada Gospića jer, kako je istaknuo, riječ je o jednom od temeljnih pitanja razvoja Gospića.

– U fazi smo priprema za realizaciju Poduzetničkog centra i s tim projektom ćemo krenuti 1. 1. kada se osiguraju potrebna sredstva, odgovorio je gradonačelnik Milan Kolić. Taj bi centar vodio skrb o Poslovnoj zoni, ali i o ukupnom aktivnostima koji se tiču poduzetnika.
Vijećnik Maras zatražio je i odgovore na pitanja za koje su usluge plaćeni odvjetnici koji su radili za Grad Gospić, na što je gradonačelnik kazao kako će odgovore dostaviti u pismenom obliku. Prema izjavama Nikole Marasa građani su premalo informirani o poduzetničkim pitanjima uopće, što smatra nedostatnim jer je ipak riječ o inkubatorima razvoja Gospića, a sa cijelim se poslom kasni. Osvrnuo se na jedno od svojih pitanja s ranijih sjednica po kojima nije dobio detaljne odgovore o korištenju mobilnih uređaja i dnevnica Grada Gospića u iznosu od 100 tisuća kuna.
Vijećnik Ivan Radošević iz redova HDZ-a iskoristio je aktualni sat kako bi javnosti prezentira još jednu uspješno okončanu turističku akciju vezanu uz Grad Gospić. Glavni ured Hrvatske turističke zajednice je u okviru ekološkog projekta «Volim Hrvatsku» Gradu Gospiću dodijelio nagradu «Zeleni cvijet Hrvatske» sa zlatnim znakom u kategoriji mjesta od 5-10 000 stanovnika.
Darko Banić iz SDP-a pitao je na koji će način Grad Gospić pokriti proračunski deficit od 7.5 milijuna kuna, te ga je zanimalo u kojoj je fazi razdvajanje komunalnog Poduzeća «Usluga». Odgovor mu je dao gradonačelnik Kolić rekavši kako je prema zadnjim pokazateljima deficit umanjen za 1.5 milijuna kuna, a k tome je tendencija gradske uprave rebalansom uravnotežiti rashode i prihode. Sukladno novom Zakonu u tijeku su aktivnosti razdvajanja komunalnih aktivnosti i vodo opskrbe u poduzeću «Usluga», pri čemu su intenzivni razgovori s čelnim ljudima resornih ministarstava i Hrvatskih voda, odgovorio je gradonačelnik Kolić.
Budući je današnji aktualni sat trajao vrlo kratko odmah se nastavilo s donošenjem Odluke o privremenom i povremenom korištenju gradskih prostora. Novost po ovoj odluci je određivanje dvaju zona i visina najma pa će ubuduće korisnici prostora u I. zoni za četvorni metar mjesečno izdvajati 10, a u II. zoni 3 kune. Za povremeno korištenje prostora četvorni metar će se plaćati 4 kune po satu, a ukoliko se prostor koristi svakodnevno cijena će biti 2 kune po četvornom metru na sat korištenja. Poduzeće Lika-ceste najpovoljniji je ponuđač za održavanje nerazvrstanih cesta na području Grada Gospića, a na natječaj su se javile četiri tvrtke. Gradsko vijeće prihvatilo je i dopune Odluke o osnivanju Stožera zaštite i spašavanja na području Grada Gospića u čijem će radu ubuduće sudjelovati i predstavnik službe hitne medicinske pomoći. Gradsko vijeće dalo je suglasnost da gradonačelnik sklapa okvirni sporazum za javnu nabavu vezanu uz uređenje i opremanje Gradske knjižnice Gospić. Sukladno natječaju provedenom prema Zakonu o javnoj nabavi ove će poslove realizirati tvrtka «Primat logistika» iz Hrvatskog Leskovca, a vrijednost uređenja i opremanja Gradske knjižnice Gospić iznosit će 3 milijuna i 58 tisuća kuna.

Oglas

M. S.