Mišja groznica u Lici – Izbjegavajte šume

0

Ured za upravljanje hitnim situacijama predstavio je plan prevencije zaraze mišjom groznicom u suradnji s Klinikom za Infektivne bolesti Fran Mihaljević, Šumarskim fakultetom i Zavodom za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’.

U izjavi za dnevnik Nove TV prof.dr.sc. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti rekla je kako je mišja groznica zabilježena u okolici Zagreba, na području Ivanić Grada, podučju Koprivnice, sjeverozapadne Hrvatske, samoborskom području, te jedan slučaj u Otočcu.

Kako se prenosi mišja groznica?

Mišja se gripa najčešće prenosi udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih životinja, ili pak unosom uzročnika u usta (nečiste ruke, hrana). Bolest se ne prenosi između ljudi.

Čuvajte higijenu ruku i izbjegavajte glodavce!

Mjere zaštite od mišje groznice gotovo su jednake za one koji žive u centru grada, kao i za one koji su nastanjeni uz šume i koji često borave u prirodi.

Najvažnije je redovito održavati higijenu ruku, oprati ih, otrti vlažnom maramicom prije jela, izbjegavati piti vodu iz neuređenih šumskih izvora i lokvica, jer se njima koriste i šumski glodavci, izbjegavati odmaranje (ležanje) izravno na šumskom tlu, osobito na mjestima gdje smo vidjeli više glodavaca ili njihove rupe, ne loviti ili dirati (uginule) šumske glodavce ili druge životinje, pri poslovima u kojima se diže prašina s tla izbjegavati udisanje prašine te uklanjati otpatke i ostatke hrane iz okoline u kojoj borave ljudi (zakapanje ili odnošenje na udaljenost) kako ne bi privlačili glodavce.

Lika Online