Na današnji dan osvojena vojarna u Otočcu

6

Otočac – Na današnji dan 17.rujna, prije 21. godinu nakon žestokih borbi pripadnici MUP-a, ZNG-a i NZ osvojili su jedno od najtežih uporišta tadašnje JNA, vojarnu u Otočcu.

Unatoč pokušajima pregovora u cilju mirnog preuzimanja vojarne, uz podršku četnika i pobunjenih srba iz okolnih mjesta koji su bjesomučno granatirali Otočac, potpomognuti razaranjima MIG-ova, pripadnici tkz. JNA smješteni u tada zvanoj vojarni „Vladimir Četković“ pružali su žestoki otpor. Danonoćnim granatiranjim agrada Otočca, 12.rujna blokirana je vojarna na način da je obustavljena opskrba vodom, strujom i hranom. Iako se nije znalo koliko je vojnika JNA smješteno u vojarni, veliki broj bježao je iz nje (oko 60) dok su ostali pružali žestoki otpor.

Oglas

Tijekom 14. i 15. rujna započele su žestoke borbe za vojarnu, 16. rujna hrvatske snage zauzimaju vojno skladište a 17. rujna u 13,00 sati uslijedila je predaja snaga JNA koje su bile smještene u vojarni. Iako su procjene bile da je u vojarni bilo tek oko 40-50 vojnika sa oficirima, iznenađenje je bilo toliko veće kad se predalo oko 200 vojnika sa 12 oficira i podoficira.

Na žalost, u borbama za današnju vojarnu „Josip Bab Jelačić“ od 15.-17. rujna poginula su četiri hrvatska branitelja dok ih je 12 ranjeno. Nakon pada vojarne i osvajanja skladišta u Otočcu,  gdje su zatečene znatne količine naoružanja, municije, vozila i ostalog vojnog materijala, hrvatske snage na području Otočca snažnije su se i organiziranije spremale za daljnje borbe oslobođenja hrvatskih prostora.

Dražen Prša