Na Plitvicama predstavljen „Novi sindikat“

0

U Kongresnoj dvorani hotela „Jezero“ u NP  Plitvička jezera održana je danas press konferencije na kojoj je javnosti predstavljen projekt „Novi sindikat“. Kako je pri tome istaknuo  voditelj projekta Tomislav Kiš, bila to prigoda predstavljanja primjera dobrog socijalnog dijalogau JUNP Plitvička jezera u okviru projekta „Socijalni dijalog i suvremeni industrijski odnosi-jučer, danas i sutra-mogućnosti i perspjektive,MIP 2030.“

Novi sindikat djeluje s partnerima: Gradom Zagrebom, Hrvatskom udrugom radničkih sindikata, Zagrebačkim inovacijskim centrom d.o.o.,Hrvatskom udrugom za mirenje, Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova provodi projekt.Sufinanciran je od Europske unije u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 iz Europskog socijalnog fonda u 100 postotnom iznosu od 1.140.801,83 kuna. Voditelj projekta Tomislav Kiš pojasnio je temeljne važnosti Novog sindikata.

-Želimo na neki način biti „kristalna kugla“ percipiranja okvira socijalnog dijaloga u EU zemljama i izradi prijedloga hrvatskog okvira za provedbu i razvoj socijalnog dijaloga do 2030.,promicanje dijaloga sa socijalnim partnerima radi razvoja novih standarda. Projekt ostvaruje povećanje kompetencija 40 zaposlenih i zainteresiranih članova partnerskih organizacija kroz razvoj modula osposobljavanja, razmjene iskustava i upoznavanje primjera najbolje prakse u području socijalnog dijaloga, od čega je to svakako socijalni dijalog koji se vodi u JUNP Plitvička Jezera između poslodavca i sindikata. Taj je dijalog  je za sada konkretan, sadržajan i dobar, iako neki od poslodavaca počesto nastupaju s pozicije moći, ustvrdio je Kiš.

Na konferenciji je o detaljima projekta govorila i Gordana Gaće, koordinatorica projekta, a o primjeru dobrog socijalnog dijaloga u JU NP Plitvice – sudionici kolektivnih pregovora, predstavnici poslodavca i sindikata.

M.S.