Na pomolu novi rekordi NP Plitvička jezera

0

Od kada je koncem travnja ove godine u JUNP Plitvička jezera uveden  novi sustav kupnje ulaznica bili smo svjedoci različitih reakcija. Dok su jedni benevolentno isticali kako će se na ovaj način uvesti rasterećenje i izbjeći kampanjske gužve, drugi su sumnjičavo vrtjeli glavom bojeći se kako će izgubiti dio klijentele koja je punila njihove privatne apartmane.

Ove „nevjerne Tome“ ovih su dana utihnule, točnije usta su im nehotice zatvorili gosti kojih ne nedostaje. Uvođenje prodaje on-line ulaznica od početka se  prezentiralo kao način rasterećenja ukupne dinamike i smanjenja dugih kolona posjetitelja ispred oba ulaza u park. Što je bila uobičajena slika u ljetnim mjesecima. Glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić definirao nam je prve pokazatelje i trenutni „status quo“.

-Sada je vidljivo kako je uvođenje novog sustava kupnje ulaznica bilo neophodno. Isred blagajni su nestale  kolone posjetitelja duge više stotina metara. Dolaskom u park sada znate gdje ćete ući i kada pa nema dugih čekanja jer se okvirno zna u kojem vremenu toga dana ulazite u nacionalni park. Neki su bili pesimisti vezano uz broj posjetitelja. Taj broj se nije smanjio, nego li samo rasporedio u smislu da više nema ekstremnih gužvi, što je i bila misao-vodilja cijele priče. Sada se posvuda uz jezera može normalno hodati, ne čeka se predugo niti za vožnju elektro-brodovima niti panoramskim vlakićima. Poradi ilustracije treba reći da smo protekloga vikenda imali oko 22 tisuće posjetitelja. Broj posjetitelja u prvih pet mjeseci ove godine bio je oko 430 tisuća, odnosno za 10 posto veći nego li u istom razdoblju 2018. godine. Plitvička jezera su biološka posebnost  dostojna divljenja u svakom dijelu godine. Važno je što su to otkirili brojni posjetitelji pa su ovdje nestali oni stereotipi po kojima imate turističku sezonu 2-3 mjeseca godišnje i onda-ništa. Uz rasterećenja koja su uslijedila, ipak nas očekuje jedna uspješna poslovna godina, ističe glasnogovornik Ognjen Borčić.

Iz Borčićeve izjave smo isključili učestale i opetovane dijelove koji se odnose na očuvanje bioraznolikosti parka, kao temeljnih vrijednosti i postulata postojanja ove ustanove. Uvođenje on-line kupnje ulaznica u NP Plitvička jezera nekolicina domaćih turista u početku su dočekali „na nož“, tvrdeći pri tom kako se od sada u park ne može jednostavno svratiti tijekom proputovanja kroz ovaj dio Hrvatske. Kako smo već istaknuli, uvođenje planskoga reda nije dobro sjelo niti ljubiteljima kaosa, nekolicini vlasnika smještajnih kapaciteta. Pozitivna javna percepcija ovih pomaka samo je osnažila pretpostavke po kojima nisu važni milijuni prodanih ulaznica, koliko je važno ekološka konstanta ovog djelića Zemlje. Kojega je po narodnom predanju Bog prilikom stvaranja sebi odredio za počinak.

M.S.