Na Veliki petak posjetitelji nagrnuli u Plitvička jezera

0

Čini se kako niti novi, reducirani način kupnje ulaznica u naš najljepši i planetarno popularni nacionalni park na prvi pogled ne odaju taj dojam. U NP Plitvička jezera na Ulazu br. 1 zatekli smo scene prave ljetne vreve. Lijepo vrijeme i Uskrsni vikend pokazatelj su kakva će biti sljedeća turističke sezone u ovom zemaljskom raju.

Netko bi možda pomislio da su ove scene foto-montaža, ali tek probuđena vegetacija na fotografijama dokazuje da se priroda budi iz gotovo polugodišnjeg sna. Umjesto čarobnog štapića ili poljupca princa na bijelome konju, Plitvice se  ovih dana bude sporo i stidljivo jer je prije samo nekoliko dana ovdje padao snijeg. Promjenjivo i sunčano vrijeme s temperaturama zraka od oko 18 stupnjeva C najzaslužniji su da je Veliki petak u smislu prvog značajnijeg ovogodišnjeg turističkog vala danas bio uistinu velik.

Još je teško definirati nacionalnu strukturu posjetitelja, iako je vidljivo kako Kinezi polako preuzimaju primat od tradicionalno brojnih Talijana kojima su uskrsni blagdani u Lici najbolji početak godišnje sezone putovanja. Fotografije posjetitelja na Veliki petak dostavio nam je uvijek agilni glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić. Napominje kako  je preuranjeno govoriti o brojevima posjetitelja koji će Plitvička jezera pohoditi tijekom ovih blagdana, ali je za očekivati od 35 do 40 tisuća gostiju. Ako se po jutru dan poznaje onda za NP Plitvička jezera i njegove vrijedne djelatnike tek počinje još jedna iznimno uspješna turistička sezona.

M.S.