Načelnik Fumić na konferenciji „Uloga općina u opstanku ruralnog prostora Hrvatske“

Proteklog vikenda 1. i 2. travnja načelnik općine Brine Zlatko Fumić je prisustvovao konferenciji „Uloga općina u opstanku ruralnog prostora Hrvatske“ koju je za načelnike i načelnice iz svih dijelova Hrvatske organizirala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) u Termama Jezerčica u suradnji s njemačkom zakladom „Hanns Seidel“ i udrugom „Neda Prpić-Gamiršek“.
Na konferenciji se načelnik Zlatko Fumić zajedno sa kolegama načelnicima između ostalog susreo s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja RH Davorom Romićem s kojim su razgovarali o rješenjima za poboljšanje uvjeta života u ruralnim prostorima.
Načelnik Zlatko Fumić je u razgovoru sa ministrom Davorom Romićem došao do vrlo važnih informacija za naše poljoprivrednike. Između ostalog, ministar Romić je najavio kako isplata poticaja poljoprivrednicima kreće sredinom ovog tjedna, točnije od 07.04., te da neće biti smanjenja poticaja jer bez obzira što se svim ministarstvima smanjuje proračun, za poljoprivredu proračun ostaje isti i poticaji će biti isplaćeni u punom iznosu. Vezano uz mljekarski sektor, ministar poljoprivrede je istaknuo kako ne može puno utjecati na trgovački lobi te naglasio da je osigurao u proračunu dodatnih 100 milijuna kuna za mljekarstvo kako bi mljekari lakše prebrodili nastalu situaciju.
Nadalje, načelnik Fumić je ministra Romića upozorio na goruće probleme u šumarstvu jer domaći drvoprerađivači nemaju dovoljne količine sirovine za rad, a istovremeno se naše šume nekontrolirano izvoze u susjedne zemlje, prvenstveno u Italiju. Naši drvoprerađivači bi mogli širiti proizvodnju i povećati zapošljavanje kad bi imali dovoljno sirovine za rad, a u protivnom bi mogli biti prisiljeni otpuštati radnike što će biti pogubno za našu malu općinu, ali i za cijelu RH. Ukoliko dođe do takvog scenarija cijele obitelji će napuštati ognjišta i svoje obiteljske domove, a to naravno nikom nije u cilju. Ministar Romić je rekao da je upoznat sa problemima drvoprerađivača te će u roku od 15 dana sazvati sastanak sa njima kako pokušao riješiti probleme i poboljšati nastalu situaciju.

A.M.

Nastavak ispod oglasa