Nadbiskup riječki mons.dr. Ivan Devčić blagoslovio “Gačanski park hrvatske memorije”

Danas je uz nazočnost brojnih svećenika, predvođenim biskupom mons. dr. Milom Bogovićem, župnikom otočkim Tomislavom Šporčićem, mons. Ivanom Milovanom, te brojnim pučanstvom Grada Otočca, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić blagoslovio Gačanski park hrvatske memorije.
Blagoslovu su prethodile riječi biskupa gospićko senjskog mons. dr. Mile Bogovića koji je istaknuo da je Gačanski park hrvatske memorije nastao prvenstveno entuzijazmu i predanom radu kako Katedre čakavskog sabora na čelu sa Milanom Kranjčevićem, tako i uz tijesnu suradnju sa otočkom župom i župnikom mons. Tomislavom Šporčićem, pod umjetničkim vodstvom umjetnika Šime Vidulina i uz izdašnu pomoć Grada Otočca i kamenoloma u Pazinu.
„Istra, koja je u najtežim vremenima za ovaj kraj primila naše prognanike, pomogla nam je i u izgradnji ovoga parka, tako da se ovdje danas nalazi i biskup iz Istre mons. Milovan. Na čelu povorke od 32 ličnosti i događaja u Gačanskom parku hrvatske memorije nalazi se knez Borna, ali u cijelom srednjem vijeku u pozadini povijesnog razvoja očituje se prisutnost opatije Sv. Nikole sve do podizanja opatije na razinu biskupije a utvrde i naselja na razinu grada. U novom vijeku središte crkvenog i građanskog života uspinje se na prostor podalje od rijeke Gacke i njenih rukavaca, i rađa se nova župa posvećena Presvetom Trojstvu – kazao je između ostalog biskup gospićko senjski mons. Dr. Mile Bogović.
Po blagoslovu riječkog nadbiskupa mons. Dr. Ivana Devčića Gačanskog parka hrvatske memorije upriličena je i svečana procesija Gačanskim parkom.
Dražen Prša