“Nakon službene objave rezultata izbora, započinjem konzultacije”

0

“Predsjednica Republike započeti će Ustavom propisani proces konzultacija nakon što od DIP-a dobije službene rezultate parlamentarnih izbora“, rekao je u ponedjeljak Hini glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

Podsjetio je pritom na izjavu Grabar-Kitarović u kojoj je pozvala sve one koji su izabrani u Hrvatski sabor da pokažu političku odgovornost, iza sebe ostave bilo kakve podjele, teške i ružne riječi koje su pale tijekom kampanje, te se usredotoče na nacionalne interese, interese građana i iskazanu volju birača.

Prema Ustavu, predsjednica Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

O ponavljanju izbora na sedam biračkih mjesta izvijestio je u ponedjeljak predsjednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za novinare kazavši kako je na njima utvrđen višak glasačkih listića.

Riječ je o malim biračkim mjestima, kazao je Hrvatin, pa je rezultate moguće utvrditi već u nedjelju navečer, a nakon toga DIP će objaviti potpune i konačne rezultate.

Hina/L.O.