Narodno veselje koje je „raspustila“ zora

Livade u okolici sela Mutilić kod Udbine pružale su sinoć ponešto neuobičajenu sliku. Bilo je ondje mnoštvo automobila registracijskih oznaka iz cijele Hrvatske, Srbije, BiH, Njemačke, Švicarske… Slavilo se Preobraženje Gospodnje, pravoslavni svetac koji je ovdje tradicionalno okupio mnoštvo ljudi.
Svemu je prethodila liturgija ispred crkve srušene u II. svjetskom ratu. Predvodio ju je korenički paroh otac Nikola Malobabić. Ipak, većina posjetitelja držali su se središnje proslave priređene kod pozornice. SKD „Prosvjeta“-pododbor Udbina je uz pomoć Općine Udbina i mnogih volontera organizirali su i ove godine raznolik program. Čuli su se zvuci gusli, frule dvojnice, tambure dangubice i harmonike. Vidjeli smo i čuli KUD „Drežnica“, članove udbinske Prosvjete i neke mlade pjevačke nade, dok je književnica Milena Čanković kazivala prozu na „ličkulji“, starom dijalektu iz nekih dijelova Like. Odigran je i malonogometni turnir, a za zabavu do jutra bili su zaduženi članovi grupe „Likosi“ pristigli iz Beograda i okolice.
Slavu Preobraženja Gospodnjeg u Mutiliću vidjelo je ove godine gotovo 1 500 ljudi svih uzrasta. Sreli su se stari prijatelji i rođaci, sklopila nova poznanstva, malo se popilo i pojelo, malo pjevalo, radovalo pa i nostalgično tugovalo. Baš kao i neka stara vremena. Vidjeli smo kod pozornice zamjenika župana Nikolu Lalića, koji je ovdje redovan gost, zatim načelnika općine Udbina Ivana Pešuta, njegovog zamjenika Milana Uzelca s mnogim suradnicima. Slavlje se okončalo tek kada su utihnuli zvuci glazbe, a potom je zora najavila novi dan. Tada su se i oni najuporniji uputili kućama.

M. S./H. J.

Nastavak ispod oglasa