Nasilje nad ženama kao nedopustiv oblik ponašanja

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama okupio je danas aktiviste brojnih udruga, predstavnika jedinica lokalne samouprave i volontere koji su predavanjima, podjelom brošura i letaka upozoravali kako se i danas, u 21. stoljeću, nasilje nad ženama u Hrvatskoj događa u prosjeku svakih 15 minuta, ali se najveći dio tih sramotnih postupaka ne prijavljuje policiji. Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice sumanuti muž pištoljem usmrtio svoju suprugu, sutkinju i zapisničarku.
U Gospiću je jutros povodom obilježavanja ovog nacionalnog dana ispred zgrade FINA-a postavljen štand kod kojega su u ime organizatora bili predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića i Policijske uprave ličko-senjske. Tom prigodom župan Milan Kolić se obratio novinarima.
-Svatko od nas ponaosob mora dati svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama. Ličko-senjska županija redovno se uključuje u obilježavanje ovoga dana kako bi se senzibilizirala javnost da čin nasilja nad ženama nije slučajan i izolirani događaj gubitka kontrole, već sasvim suprotno. Prema zadnjim podacima naša županija nalazi se među dijelovima RH sa najmanjim brojem registriranog nasilja nad ženama i taj je broj kod nas u stalnom padu. Ovakve akcije moramo nastaviti jer dok god se događa i samo jedan jedini čin takvog nasilja, ne smije se stati s ukazivanjem na takva ružna i nedolična ponašanja. Već godina ističemo kako je neophodna nulta stopa tolerancije prema nasilju, kako nad ženama tako i u obitelji. Edukacije koje se na ovaj način provode s vremenom dovode do podizanja svijesti o potrebi maksimalne tolerancije, gdje nasilju jednostavno nema mjesta, kazao je župan Kolić. Jedinstvena poruka s današnjeg skupa mogla bi se sažeti u izreci: „ I najmanji znak pažnje ženu jako veseli, dok i najmanji oblik nasilja ostavi vječni ožiljak!“

H. J.

Nastavak ispod oglasa