Nazire se službeno priznanje 117. brigade ZNG Gospić

0

Pripadnici 117. brigade Zbora narodne garde Gospić na današnji dan obilježavaju 32. obljetnicu postojanja. Ovim povodom su se i danas nekadašnji pripadnici ove postrojbe i članovi obitelji zapovjednika Paje Šimića okupili na njegovom zadnjem počivalištu u groblju Svete Marije Magdalene u Gospiću.

Nakon molitvi na grobu Paje Šimića koje je predvodio gospićki župnik o. Anto Knežević nazočnima se obratio organizator ove komemoracije i nekadašnji pripadnik 117. brigade ZNG Gospić Zdenko Bando.

-Priznavanje 117. brigade ZNG Gospić je u postupku na Županijskom sudu u Rijeci. Na sudu će se temeljem brojne dokumentacije utvrđivati postojanje naše brigade u sklopu još jednog postupka. Sud će tada imati na raspolaganju brojne dokumente koji mu trebaju za priznavanje postojanja 117. brigade ZNG Gospić. Uglavnom iz arhiva gdje će oni biti deklasificirani, na temelju čega će se utvrđivati postojanje brigade. Prošlo je puno vremena, ali ovo je svakako najispravniji način rješavanja statusa brigade i njezinih pripadnika, zaključio je Zdenko Bando i dodao kako Hrvati ove godine moraju dostojanstveno obilježiti 1100 godinama od kada je Kralj Tomislav postao banom Panonske Hrvatske i na taj način utro put hrvatskoj državnosti.

Prema navodima Zdenka Bande i njegovih suboraca pripadnici 117. brigade ZNG Gospić su već uoči početka ratnih djelovanja po Gospiću i okolici organizirali i provodili stražarsku službu po ulicama Gospića, kao i na svim mostovima u okolici. Čini li su to uglavnom lovačkim oružjem.

L. O.