Novalja na udaru kradljivaca i droge

0

I ovoga ljeta Novalja je postala okupljalište mladih iz cijeloga svijeta, jer je tamošnja plaža Zrće, prozvana hrvatska Ibiza. Unatoč brojnim nastojanjima pojedinaca, kao npr. tamošnjg župnika Josipa Kosića da se uvede red i mir u tu katoličku zajednicu, njegovo mišljenje ne dijeli gradonačelnik Ivan Dabo koji u ovom vidu zabave vidi isključivo pozitivnu turističku promidžbu Novalje a time i kavlitetan razvoj turizma. Oni koji jednom posjete Novalju, pogotovo Žrće, postaju svjedoci da se u toj sredini „svijetla“ ne gase 24 sata, a glazba, ljubav i druženje mladih postalo je jedinstveni primjer spoja ugodnog, zabavnog i jednostavnog provoda, ponajprije za one nešto mlađih godišta. Novalja doživljava pravu invaziju mladih, koji su ju odabrali isključivo zbog ludih noćnih provoda, tako da osim što se u Novalji susreću mladi koji iz drugih dijelova Dalmacije koji dolaze samo na jednu noć da bi se uvjerili je li je Novalja zaista ono što se o njoj priča, ona je postala prepuna turista iz Nizozemske, Francuske, Španjolske, Italije, Švedske …

Osim ludih i nezaboravnih provoda, Novalja iz dana postaje i sve poznatija po sve većim pojavama krađa ali i droge. Potvrđuju to učestala policijska priopćenja u kojima se navode krađe na plažama, provale u kioske, te otkrivanje droge, mahom marihuane kod turista. Zanimljivo je da su u većini kaznenih djela evidentirani, „naši susjedi“ Slovenci, koji najviše popunjavaju policijske bilježnice, prvenstveno za razne krađe po plažama, provale i kioske ali i za posjedovanje droge. Ove godine policija je sudeći po rezultatima koje javno obznanjuje uspjela stati na „rep“ lakomislenim turistima koji pod okriljem noći pokušavaju provaliti u trgovine i kioske iz kojih najviše kradu cigarete i pića. Nerjetko ostanu zatečeni i oni koji nastoje u „miru“ popušiti marihuanu, i to na javnom mjestu, jer ih policijska ophodnja iznenadi u najneočekivanijem trentutku. Na probleme sa povećanom pojavom doge u Novalji ali i provala i krađa upozoravao je i načelnik PU Ličko senjske Željko Jurković koji je kazao da spremno čekaju dolazak turista, i da su poduzeli sve kako bi njihov boravak bio „ugodan i siguran“.
– „ očekujemo znatan broj povećanja turista, pogotovo inozemnih, a poučeni dosadašnjim iskustvima znamo na što posebno moramo obratiti pozornost“ – kazao je na nedavno održanoj tiskovnoj konferenciji uoči turističke sezone načelnik Jurković.

Ispomoć policajcima iz PU Ličko senjske pružena je i sa 40-tak policajaca iz kontinentalnih policijskih uprava koji se mijenjaju svakih petnaest dana, ali i sa policajcima iz Slovačke. Za razliku od prijašnjih vremena, kad su govorili da „policija trenira strogoću“, ovaj se put zaista može kazati da „policija provodi zakon“.

Dražen Prša