Novalja – Potpisan sporazum o sufinanciranju

0

U Novalji je potpisan je Sporazum o zajedničkom financiranju izgradnje lučke infrastrukture za prihvat ribarskih brodova između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Lučke uprave Novalja.

Ispred ministarstava Sporazum su potpisali Josip Borić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Tonći Božanić, državnik tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ispred Lučke uprave Novalja sporazum je potpisao ravnatelj Igor Vidas.

Potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Novalje Ivan Dabo te Dražen Peranić, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Novalja.

Ovim Sporazumom osigurana su sredstva za dovršetak radova na dijelu lučke infrastrukture namijenjene za prihvat ribarskih brodova. Naime, nova novaljska luka otvorena za javni promet brodski sastoji se od nautičkog, komunalnog i ribarskog dijela.

”Ovim putem se želim zahvaliti gradovima i Lučkim upravama koje su osigurale prostor u svojim lukama za prihvat ribarskih brodova za iskrcaj ribe. Ovdje naročito ističem razumjevanje Grada Novalje koja je osigurala mogućnost iskrcaja ribe svim ribarima, a ne samo domicilnim što je izuzetno važno uzimajući u obzir probleme s kojima se susreću ribari u ostalim gradovima i općinama na našoj obali”, istaknuo je Tonći Božanić.

”Realizaciju ovog projekta omogućila su tri ministarstva i to sredstvima koja su ostala preraspodijelom neiskorištenih financijskih sredstava deponiranih u HBOR-u iz projekta »Model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote u razdoblju 2005. – 2009.«. Ovim sredstvima realizirati će se jedanaest ovakvih projekata u svim priobalnim županijama od Istre do Dubrovnika čime će se stvoriti uvjeti za normalan rad ribara”, rekao je Josip Borić.

Sporazumom su definirani iznosi ulaganja koji ukupno iznose oko 3,8 mil. kn.
U ovome iznosu navedena ministarstva sudjeluju sa 1,5 mil. kn a Lučka uprava Novalja sa 2,3 mil. kn.

Ovaj radni posjet Novalji državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Borić iskoristio je i za posjet gradilištima koja se sufinanciraju sredstvima njegovog ministarstva a to su Trg Bazilike, rotor prema Staroj Novalji te radovi na cesti od Obilaznice prema Gaju (Put Lokvice).

Marijan Šuljić