Novi uzlet gospodarstva

0

     UDBINA –   Projekt Gospodarske zone Podudbina-Buljme/ cesta za novi razvoj prezentiran je danas tijekom održane konferencije za novinare. Načelnik općine Udbina Ivan Pešut je istaknuo kako je riječ zahvatu koji će  označiti novi razvojni zamah i stvoriti nova radna mjesta.

  – Naša gospodarska zona proširit će se za 9.8 hektara gdje će se izraditi kompletna infrastruktura za nove proizvodne pogone, istaknuo je načelnik Općine Udbina Ivan Pešut. Već u prvoj fazi realizacije  gospodarske zone otvoreno je 100-tinjak radnih mjesta, pa smo  bili prisiljeni zapošljavati radnike iz Gospića, Korenice, Gračaca i okolice. Ideja o  gospodarskoj zoni krenula je još 2006. , prije tri godine krenuli smo s proizvodnjom u napuštenoj pilani. Ona je postala respektabilan faktor i jamac našega razvoja jer smo svu lanjsku proizvodnju lansirali na europsko tržište. Pomogla nam je EU, kao i tadašnja Vlada RH i Ličko-senjska županija. U krugu bivše tvornice SAIT izgrađena je tvornica peleta i nova energana kapaciteta  1 megawata čija je struja već potekla u hrvatski elektro-energetski sustav. Uznapredovali su i pregovori sa HEP-om oko instaliranja vjetro-elektrana na području naše općine.  Sve je ovo vidan napredak, ali ono pravo tek slijedi.  Ovaj se novi  projekt sufinancira sredstvima iz  EU operativnog programa regionalne konkurentnosti za pomoć zajednici unutar IPA regionalne razvojne komponente unutar RH.  Projekt dogradnje infrastrukture je stajat će  777.795 eura, od čega  se 74.8 % financira sredstvima EU-fondova, a ostalo sredstvima LIRA-e i općine Udbina.

    O detaljima novog projekta govorio je Zlatko Brkić, stručni savjetnik za razvojne projekte.  Novi dijelovi zone bit će opremljeni modernom infrastrukturom, spojnom cestom duljine 500m i neće se stidjeti sličnih projekata u gospodarski razvijenim sredinama. Prednost će se davati investitorima proizvodnih djelatnosti, a  tek manji dio prepustiti ulagačima koji će graditi skladišne prostore. Na konferenciji za novinare je u ime LIRA-e sudjelovao stručni savjetnik Andrija Brkljačić, te Stranko Momčilović i Danica Prica u ime općinskog tima za razvojne projekte. Na ovaj će se način dodatno osnažiti ideja o stvranju uvjeta ra razvoj malog i srednjeg poduzetništva na razini Ličko-senjske županije, ali i RH, što je jedan od nukleusa razvoja na nacionalnoj razini.

                                                                                      M. S.